header gezondheid

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

VS verbiedt Efreda

 
   
San Francisco, California (VS) - Efedra, een dieetsupplement en partydrug, wordt binnenkort verboden door de Amerikaanse Food and Drug Administration. De wetenschappelijke basis achter het besluit is mager, bericht Nature.

'Zeedruif' het het, als het in afslankproducten zit. In de smartshop zit het in kleurige capsules, al dan niet gemengd met andere kruiden. Extracten van de plant Ephedra sinica verhogen de hartslag, verlagen de eetlust en je blijft er langer wakker van. Er zijn echter geen rozen zonder doornen: het middel heeft bijwerkingen: rillingen, een gevoel van onbehagen, hartkloppingen. En, wellicht, overlijden. 
In Amerika zijn een aantal sporters overleden aan hartaanvallen, en hun doden werden in verband gebracht met efedra-gebruik. In het jaar 2000 kwamen er bij de Food and Drug Administration (FDA) twintigduizend klachten over het middel binnen. Omdat het middel zo populair is - twaalf miljoen gebruikers in de VS- is echter moeilijk te bepalen welke klachten nu daadwerkelijk door efedra werden veroorzaakt. 
Om uit te zoeken hoe gevaarlijk het middel nu is, schakelde de FDA onderzoeker Paul Shekelle in. Hij onderzocht de twintigduizend klachten, en stelde vast dat efedra niet met zekerheid in verband kon worden gebracht met serieuze klachten als hartaanvallen. Eind december stuurde de FDA desondanks een persbericht de wereld in waarin ze stelden dat het middel wel degelijk hartaanvallen kan veroorzaken, en binnenkort verboden zal worden. 
In Amerika is inmiddels een run begonnen op afslankproducten die het verdachte plantenextract bevatten.

Extracten van Ephedra sinica bevatten een amfetamine-achtige stof. Binnenkort verboden in Amerika, maar in Nederland te koop bij café, smartshop en drogist.
 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009