header vragen

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

 Waar dieren leven - 1

 
   
Welke diersoorten leven bij de bodem van de oceaan ? In de diepen van de oceaan leven een aantal zeer ongewoon ogende vissen. Het is daar zo diep dat er totale duisternis heerst. Vele van deze vissen geven dan ook licht af. Dat helpt ze elkaar voor het broeden te vinden. Jacht op voedsel is moeilijk in de duisternis, en vele van die vissen hebben lange, scherpe tanden om het vangen van de prooi te vergemakkelijken.
Waar komen sponzen vandaan ? Sponzen zijn dieren. Ze leven op de bodem van zeeŽn en meren. Ze hechten zich vast aan stenen.
Waarom zijn de dieren van AustraliŽ en Nieuw-Zeeland anders dan andere dieren ? AustraliŽ is het thuisland van de buideldieren, zoals kangoeroes. Ook Nieuw-Zeeland kent vele merkwaardige en boeiende diersoorten, voornamelijk vogels zoals kiwi's en vleesetende en niet-vliegende papegaaien. Deze dieren verschillen in het algemeen van dieren elders omdat ze door de grote oceaan van de andere continenten gescheiden zijn. Er ontstonden in AustraliŽ en op Nieuw-Zeeland daardoor dieren die zich ergens anders niet konden verbreiden.
Hoe kunnen mollen onder de grond leven ? Mollen graven tunnels onder de grond en jagen er op dieren zoals wormen en engerlingen. Buiten kun je vaak (tot grote ergernis van veel mensen) molshopen zien; kleine aardhoopjes die zijn overgebleven waar mollen zich vlak onder de oppervlakte door de grond groeven. Ze hebben smalle koppen en sterke voorpoten met graafklauwen waarmee ze hun weg door de bodem gemakkelijk kunnen maken.
Waar leefde de dodo ? De dodo leefde op het eiland Mauritius in de Indische Oceaan. Het was een dikke, vette vogel met een grote haaksnavel, kleine vleugels en een kleine, gekromde staart. De dodo kon niet vliegen en werd gejaagd door de zeelieden die op Mauritius voet aan wal zetten. Het dier stierf spoedig uit.
Welk dier bouwt dammen ? De bever is een merkwaardig dier, dat men in Noord-Amerika en delen van Europa en AziŽ kan aantreffen. Het is een knaagdier, zoals een rat, maar veel groter. Bevers leven bij rivieren en sommige bevers maken hun onderkomen in de oever (een hol). Dat hol heeft de ingang onder water. De bevers kunnen dan ook ongezien in en uit zwemmen. Andere bevers bouwen zelf een onderkomen, dat (winter)hut wordt genoemd. Ze knagen bomen om en maken met de hulp van de stammetjes dammen (soms zeer lang en breed) door de rivier. Daarna bouwen ze hun hut door nog meer bomen te vellen en plaatsen die midden in het stuwmeertje dat door de dam wordt gevormd. De hut wordt afgesmeerd met modder en heeft de ingang eveneens onder water.
 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009