header vragen

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

 Wapens en verdediging

 
   
Welk dier is geheel gepantserd ? Heel wat dieren hebben om hun lichaam harde beschermlagen. Maar één diersoort ziet eruit of hij geharnast is. Dat is het in Midden- en Zuid-Amerika levende gordeldier. Het gordeldier heeft over zijn lichaam harde beenplaten. Als het dier wordt aangevallen, rolt het zich op tot een bal. Het is dan volledig beschermd, als een middeleeuwse ridder in volle wapenuitrusting.
Welk dier verdwijnt in een rookgordijn ? Inktvissen kunnen aan vijanden ontkomen door een soort van rookgordijn te leggen. Als ze worden aangevallen sproeien ze een donkere, inktachtige stof in het water. Deze verspreidt zich als een welk door het water en de inktvis kan ontsnappen.
Zijn alle slangen giftig ? Er bestaan ongeveer drieduizend soorten slangen. Niet meer dan tien procent van dat aantal is giftig en als zodanig gevaarlijk voor de mens. Maar van die tien procent zijn maar weinig slangensoorten zo giftig dat ze de mens ook kunnen doden.
Welk dier breekt in stukken ? Sommige hagedissen kunnen aan hun vijanden ontsnappen door in stukken te breken als ze gesnapt worden. Als ze bij de staart worden gegrepen breekt de staart af en de hagedis kan ontsnappen. Weldra groeit er een nieuwe 'wegwerp'staart op de plaats van de gesneuvelde.
Welke vogels leiden hun vijanden om de tuin ? Sommige waadvogels verdedigen hun jongen door hun vijanden een poets te bakken. Zoals wulpen en plevieren. Als een gevaarlijk dier, zoals een vos bijvoorbeeld, het nest nadert dat zich op de grond bevindt, verlaat de oudervogel het nest en zijn jongen. Hij laat één vleugel over de grond slepen alsof de vleugel gebroken is. De vijand begint die zogenaamd aangeslagen oudervogel te volgen met de gedachte dat het een makkelijke prooi is. De oudervogel leidt zo de vijand weg van het nest, tot op veilige afstand. Hij vliegt dan ineens op en laat de vijand verbijsterd achter.
Welke dieren zien er net uit als stukjes bast, takjes en blaadjes ? Sommige in struiken en bomen levende insecten imiteren hun omgeving zo precies dat ze helemaal niet meer op een dier of een insect lijken. Bladinsecten hebben groene lijven zoals het groen van de bladeren; sommige rupsen hebben een lichaam dat bedrieglijk lijkt op de vorm en de kleur van de takjes waarop ze leven, en sommige motten hebben vleugels met tekeningen van bast erop. Als er gevaar dreigt, houden dergelijke dieren zich dood en voorkomen daardoor dat ze ontdekt worden.
 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009