Natuur worldwidebase

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Wereld Meteorologische
Dag

 
   

Jaarlijks valt op 23 maart de Wereld Meteorologische Dag. Aansluitend op de jaarlijkse Wereld Water Dag van 22 maart staat die dag centraal in het teken van weer, klimaat en water in het informatie tijdperk.

De Wereld Meteorologische Dag is een initiatief van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). Op 23 maart viert deze overkoepelende meteorologische organisatie met 187 aangesloten landen zijn verjaardag. Zonder de WMO zou het weerbericht in zijn huidige vorm onmogelijk zijn. De weersverwachtingen zijn immers gebaseerd op meteorologische waarnemingen uit de hele wereld. Eén van de belangrijkste taken is het in stand houden van een mondiaal waarnemingsnetwerk.

Dagelijks verwerken 3 mondiale, 187 nationale en 34 regionale meteorologische diensten vijftien miljoen gegevens. De WMO is van groot belang voor internationale samenwerking op meteorologisch gebied, de uitwisseling van meteorologische gegevens en producten en het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek op het gebied van weer en klimaat.

De eerste internationale meteorologische organisatie werd in 1873 opgericht door Prof.dr. C.H.D. Buys Ballot (1817-1890) - zie foto, tevens oprichter van het KNMI. Op 23 maart 1950 werd deze organisatie omgedoopt in de WMO, een gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties, waarvan het hoofdkantoor is gevestigd in Genève. De laatste jaren is de WMO ook zeer aktief op het gebied van de klimaatproblematiek. Samen met het "United Nations Environmental Programme" (UNEP) stelde de WMO het "Intergovernmental Panel on Climate Change" (IPCC) in, een gezaghebbend orgaan voor klimaatwetenschappen in relatie tot de politiek. 

 

Bezoek ook onze rubriek mensenrechten

 

Poolgebiedenuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009