header orakel worldwidebase

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Wereldeconomie

 

Terug naar menswetenschappen >>

 
 

 

 

 

 


 

 

Een auto rijdt door een straat in JordaniŽ. Hij is ontworpen in Duitsland en gefabriceerd in Turkije. De motor is gemaakt in Mexico, de ramen in Frankrijk en de deurpanelen in Korea. Het chassis is Pools en de koplampen Engels. Hij is gebouwd met de hulp van Italiaanse werktuigen en met gebruikmaking van Chinese moeren. Deze bedachte (maar zeker niet onrealistische) auto is een product van de 'wereldeconomie' - een waarin goederen, geld en arbeidsplaatsen zonder veel restricties over de hele wereld geschoven kunnen worden.
Globalisering begon als economische kracht op te komen in de jaren tachtig van de 20ste eeuw en droeg bij aan een algemene expansie van de economieŽn van de westerse landen en die van de Pacific. Het fenomeen deed zich in toenemende mate gelden tijdens de recessie van de jaren '90, toen multinationals zoals Siemens, Glaxo en Mitsubishi fabrieken en kantoren over de hele wereld vestigden om de voordelen te genieten van lage arbeidskosten, overheidssteun of toegang tot goedkope grondstoffen.
Tezelfdertijd maakten technische vernieuwingen het mogelijk om complexe gegevens via fax of email binnen enkele seconden te versturen. Beter luchtvervoer betekende dat goederen goedkoop en snel van de ene hoek van de aarde naar de andere getransporteerd konden worden.
Dit viel samen met een serie van politieke initiatieven om de internationale handel te stimuleren. Met het Noord-Amerikaanse Vrijhandelsverdrag (NAFTA), dat op 1 januari 1994 in werking trad, werd een programma in het leven geroepen om de vrije uitwisseling van goederen en diensten tussen Canada, Mexico en de Verenigde Staten in 2009 te realiseren. Met het Verdrag van Maastricht van 1993 ging de Europese eenheid definitief van start met als doel de afschaffing van de grenzen binnen de lidstaten. De belangrijkste overeenkomst is misschien wel het GATT of General Agreement on Tariffs and Trade dat in 1994 na acht jaar onderhandelen werd ondertekend. De 125 deelnemende landen kwamen een nieuwe code voor internationale handel overeen en stemden toe in verlaagde tarieven.
De waarneembare ongelijkheid van het economische speelveld heeft sommige landen buitengewoon voorzichtig gemaakt en oproepen zijn gedaan voor hernieuwde bescherming van de handel. De Japanners, die veel van hun economisch succes te danken hebben aan dergelijk politiek protectionisme, zien een toekomst zonder importbelasting met enige nervositeit tegemoet. En de westerse wereld geeft de Aziatische goedkope arbeidskrachten de schuld van de onzekere arbeidsomstandigheden en de loonstopmaatregelen. Maar de globalisering heeft de regels van het economisch spel reeds veranderd, zowel ten voordele als ten nadele.
 
   

Poolgebiedenuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009