header gezondheid

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Werk- en
werkomstandigheden

 
   
Is nachtwerk slecht voor de gezondheid ?
Ploegendiensten of onregelmatige werktijden kunnen tegen de biologische klok van de mens indruisen. Onze biologische klok is ingesteld op activiteiten overdag en rust tijdens de nacht. Wanneer dit door een ander werkritme wordt omgedraaid, kunnen er effectief slaapproblemen ontstaan, met als gevolg vermoeidheid en stress. Het eten op andere tijden, bijvoorbeeld een warme maaltijd midden in de nacht of juist op de tijd dat anders wordt ontbeten, kan maag- en darmklachten veroorzaken. Overigens zijn mensen die in ploegendienst werken niet vaker ziek dan mensen met een 'gewone' baan.

In welke beroepen heb je kans op een beroepsziekte ?
Beroepsziekten zijn er in ieder beroep. Bekende voorbeelden die het gevolg zijn van het werken met schadelijke stoffen, zijn onder meer asbestkanker, stoflongen en cementeczeem. Bij houtbewerking ziet men vaak neus- en longziekten. In de land- en tuinbouw komen beroepsziekten voor als paprikalongen, champignonkwekerslongen en hyacinten-schurft. Kappers, schoonheidsspecialisten en dergelijke kunnen te maken krijgen met allergisch contacteczeem door de omgang met chemische stoffen. Schilders en autospuiters kunnen door een jarenlange blootstelling aan oplosmiddelen last krijgen van het organisch psycho syndroom of OPS, net als vloerenleggers die lijm met oplosmiddelen hebben gebruikt. Het burn-out effect treft zowel artsen als leraars. Beeldschermwerkers maar ook mensen aan de lopende band kunnen RSI krijgen door de herhaalde bewegingen. In de industrie kunnen mensen last krijgen van slechthorendheid door het lawaai. En dan hebben we de vrees van de bedienden : de muisarm.

Lijden alleen mensen met een wat hogere functie aan werkstress ?
Ongezonde stress op het werk komt vooral voor bij mensen met beroepen die lager worden gewaardeerd. Juist in beroepen waarbij de werkdruk hoog is, er veel toezicht is en iemand zelf weinig mogelijkheden heeft om grenzen te stellen, kunnen mensen klachten krijgen door stress op het werk. Dit komt bijvoorbeeld voor in de horeca bij kelners en serveersters.

Kan het werken achter een beeldscherm oogklachten veroorzaken ?
Het werken achter een beeldscherm geeft geen oogklachten in de zin van afwijkingen als bijziendheid, verziendheid of astigmatisme. Wel kunnen oogirritaties en klachten over vermoeide ogen optreden. Er wordt dan ook aangeraden om niet langer dan twee uur achter elkaar achter een beeldscherm te zitten en de ogen regelmatig op een ander punt te richten.

 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


copyright WorldwideBase 2005-2009