header gezondheid

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Winderig van fructose

 
   
Iowa City, Iowa (VS) - De darmklachten bekend als prikkelbare-darmsyndroom (PDS) worden veroorzaakt door intolerantie voor fructose, suggereert een onderzoek aan de University of Iowa.

PDS, ook wel spastische darm genoemd, komt voor bij tien tot vijftien procent van de Nederlandse bevolking. Kenmerkende klachten zijn een opgezette buik, darmkrampen en een abnormale stoelgang. Een oorzaak is er vaak niet te vinden.
Young Choi van het academisch ziekenhuis in Iowa City, Iowa, schuift nu fructose-intolerantie naar voren als kandidaat. Choi heeft eerder vastgesteld dat eenderde tot de helft van de individuen met PDS fructose slecht verdraagt. In een studie heeft hij tachtig patiŽnten met vermoede PDS getest op fructose-intolerantie. Dertig patiŽnten bleken positief te zijn.
Deze groep leerde een fructose-beperkt dieet te volgen. Na een jaar bleken 26 patiŽnten beschikbaar voor een vervolgonderzoek. De helft daarvan volgde nog steeds een dieet met weinig fructose. Een fructose-vrij dieet is niet haalbaar zonder alle groente en fruit weg te laten.
Bij deze groep was er een duidelijke afname van de hoeveelheid klachten en symptomen van PDS. In de andere groep was het aantal klachten hetzelfde gebleven. 
PDS is een vrij aspecifiek ziektebeeld, met vele mogelijke oorzaken. Voeding speelt vaak een rol, maar ook niet altijd. Artsen brengen PDS ook in verband met stress en met een dieet dat veel vet bevat.
 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009