header vogels

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Winterkoninkje

 
   
  Het winterkoninkje of troglodytes troglodytes
Het enige Europese lid van zijn familie. Het kleine roodbruine winterkoninkje lijkt wel een muisje, zoals hij langs de randen van muren en borders en de begroeiing scharrelt. Omdat het winterkoninkje voornamelijk zijn voedsel zoekt op de grond, is dat moeilijk als er ijs of sneeuw ligt. De aantallen lopen dan ook dramatisch terug tijdens slechte winters, zelf tot 25 procent.
Kenmerken
Opmerkelijk zijn de tangachtige snavel en de karakteristieke korte, opgewipte staart. Lengte : 9,5 cm.
Geluid
Een luid schetterend liedje, dat het hele jaar door wordt gezongen, behalve in de nazomer en vroege herfst. De roep is een hard 'tik-tik' en een rollend 'terrrrr'.
Voedsel
Het winterkoninkje pikt bladluizen van bladeren met zijn tangachtige snaveltje, maar het eet ook rupsen, larven en spinnen. Er zijn zelfs winterkoninkjes gezien die kleine goudvisjes uit vijvers haalden.
Wintervoedering
Af en toe eet het winterkoninkje weleens een stukje cake en broodkruimels, vooral van de grond. Wat geraspte kaas tussen de bladeren gestrooid is een speciale lekkernij.
Nest
Het mannetje maakt verschillende nesten in gaten in muren, oevers en bomen, of in oude nesten van andere vogels. Het nest is een bolletje van gras, dode bladeren en mos, met de ingang opzij. Het mannetje zingt dicht bij het nest, om het vrouwtje te lokken. Wanneer ze het nest aanvaardt, maakt ze een voering van veertjes en legt de eieren. Als er veel voedsel is, probeert het mannetje twee of meer vrouwtjes in zijn territorium te laten broeden.
Broedgegevens
Laat april tot juli - twee legsels - vijf tot zes meestal witte eieren - broedtijd : 14-15 dagen (vrouwtje) - vliegvlug : 16-17 dagen; één tot drie weken later zelfstandig.
 
   

Footer worldwidebase



uw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009