header vogels

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Witte kwikstaart

 
   
  De witte kwikstaart of rouwkwikstaart, of motacilla alba
In ons land vinden we de witte kwikstaart met een lichtgrijze rug. Ze fourageren in tuinen en parken, boven de huizen of pikkend boven vuilnishopen. Het beste moment om kwikstaarten te bekijken, is als ze op het gras kleine insecten verzamelen voor hun jongen. De lange staart maakt de kwikstaart heel wendbaar als hij over het gras rent om uit te vallen naar zijn prooi, of omhoog springt om gevleugelde insecten te pakken.
Kenmerken
Lengte : 18 cm. Kwikstaarten hebben een uitbundig zwart-wit verenpak en in de winter wordt de zwarte keel wit. Als ze even stilstaan danst hun lange staart voortdurend op en neer. Waarom ze dit doen is niet bekend.
Geluid
De kwikstaart maakt een luid en scherp 'tsipp-tsipp' geluid in de vlucht. De zang is een onregelmatig gekwetter.
Voedsel
Kleine insecten (vooral vliegen) en andere kleine dieren zoals kleine slakken, wormen. Een enkele keer eten ze ook kleine zaden.
Wintervoedering
Oude kruimeltjes worden door de schaarse overwinteraars van de grond gepikt, vooral in strenge winters.
Nest
Het komvormige nest van gras, wortels en mossen wordt gebouwd in muurholtes, gebouwen, kreupelhout of oude nesten van andere vogels.U kunt het vrouwtje herkennen aan het feit dat haar staart krom staat door het broeden.
Broedgegevens
Maanden april tot augustus - twee legsels - drie tot vijf bruingevlekte witachtige eieren - broedtijd : 13 dagen (vooral vrouwtje) - vliegvlug : na veertien dagen; één week later zelfstandig.
 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009