header vogels

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Wulp

 
   
  De wulp of numenius arquata
Trekvogel, van maart tot het begin van de winter - doortrekker, deels in troepen overwinterend. Bruine vogel,  zo groot als een kraai, met een lange, gebogen snavel en lange poten. Lijkt op de in het Europese binnenland zelden voorkomende regenwulp, maar heeft een langere snavel, geen donkere koptekening en een ander geluid. In de vlucht wordt de lichte onderzijde van de vleugels zichtbaar. Bij het afbakenen van het territorium stijgt het mannetje zwijgend recht omhoog en laat dan bij het neerkomen lage fluittonen horen, die langzaam sneller en hoger worden, en eindigen in een melodieuze triller. Verspreiding en woongebied : broedvogel van oostelijk en noordelijk Europa tot Noorwest-Frankrijk en Engeland. Tijdens de trek grote scharen in het wad, deels ook in de winter. Overwintert sinds enige tijd in grote of kleine groepen verspreid in het binnenland. Broedbiotoop is open weide en moeras met weinig bomen. Achteruitgang door het intensiever gebruik van landbouwgronden. Voortplanting : in een kom in de grond worden in april, mei de vier bruinige of donker-gevlekte eieren gelegd. Beide ouders broeden ongeveer vier weken. Vanaf vijf weken kunnen de jongen vliegen. Voedsel : verschillende bodemdieren, vooral wormen, in het wad ook krabbetjes en schelpen, ook wel bessen en jonge loten.
 
   

Footer worldwidebase



uw eigen startpagina


copyright WorldwideBase 2005-2009