header bloemen planten

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Het zaaien

 

Bloemen en planten overzicht >>

 
Het zaaikistje
Neem een kistje van hout of polystyreen, dat voldoende draineringsopeningen bevat. Vul het voor tweederde met het zaaimengsel (potgrond met maaszand), dat u met een plankje lichtjes aandrukt. Vergeet vooral niet de hoeken aan te drukken, anders droogt de grond daar uit. Breng vervolgens een laagje grond in het kistje aan, die u eerst hebt gezeefd door volièregaas. Ook de gezeefde aarde moet worden gladgestreken en lichtjes aangedrukt. Het zaaikistje moet tot ongeveer één centimeter onder de bovenrand worden gevuld.

Het zaaien
Goed verdelen van het zaad geeft nogal eens problemen, vooral als het gaat om erg fijn zaad, zoals dat van begonia's. De apparaatjes die hiervoor in de handel zijn, zijn voor het fijnste zaad toch niet geschikt. U kunt het fijne zaad het beste mengen met wat droog zand. Het zand-zaadmensel wordt dan op de bodem van het zaaikistje uitgestrooid en afgedekt met een dun laagje zand of potgrond die één dag ervoor vochtig is gemaakt. Dit laagje moet even dik zijn als het zaad. Begonia- en lobeliazaad kunt u beter niet afdekken. Het zaad moet niet worden besproeid ! Op het kistje wordt een glasplaat gelegd, die de verdamping tegengaat. Om directe zonnestraling te voorkomen wordt een krant op de ruit gelegd.
Wanneer de plantjes boven de grond verschijnen worden glasplaat en krant enige tijd van het zaaikistje gehaald. De planten moeten langzaam wennen aan een veel geringere luchtvochtigheid.
Elke dag laat u het glas wat langer van het zaaikistje. Na een week tot tien dagen kan het voorgoed worden verwijderd.
Als de grond droog wordt, moet u 'broezen'. Gebruik daarvoor water dat op kampertemperatuur is gebracht. Water dat direct uit de kraan komt heeft een temperatuur van ongeveer vijf graden C.  Zo'n koude douche kan funest zijn voor tere plantjes. Zorg er tijdens het begieten voor dat grote waterdruppels de planten niet platslaan. Voor het besproeien van heel kleine plantjes voldoet een plantenspuit het best. Voor wat grotere exemplaren kunt u een gietertje met een fijne broeskop gebruiken.

 
   

Poolgebiedenuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009