header bloemen planten

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Zaaien onder koud glas

 

Bloemen en planten overzicht >>

 
Bij zaaien onder koud glas dient de zon als enige verwarmingsbron voor de plantjes die in de kas of de platte bak zijn gezaaid.  Omdat het in dergelijke kweekruimten in februari en begin maart nog gemakkelijk kan vriezen kunt u er voor half maart beter geen zaaikistjes in zetten.
Dit geldt ook voor de kweekkasjes die bestemd zijn voor het balkon en die geen verwarming hebben.
De opkweek van zomerbloemen in een koude kas verschilt overigens niet zoveel van die van planten die in een verwarmde kas worden gekweekt. Alleen zult u geen extra kunstlicht nodig hebben. In maart kan de zon al zo fel schijnen dat u uw zaaisel er met de hulp van witkkalk of matten tegen zult moeten beschermen.

Welke planten worden in een koude kas gezaaid
Heel wat soorten, met uitzondering van de Begonia semperflorens, Pelargonium zonale en Salvia splendens, die warmte nodig hebben om te kunnen kiemen, kunnen in een koude kas worden gezaaid. Er zijn ook planten die ineens in de volle grond moeten gezaaid worden !

Kleine partijtjes
Als u kleine aantallen planten van één soort nodig heeft, kunt u het zaaikistje met de hulp van enkele schotjes in drie of vier gelijke stukken verdelen. Het zaad moet tijdens het uitzaaien alleen in het daarvoor bestemde vakje terechtkomen en van een etiket worden voorzien. Een mengelmoes van planten, waar u de juiste naam en dus ook de kleur of plaats in de tuin niet meer van weet, is voor een tuinliefhebber niet echt aangenaam.
Indien u niet over zaaikistjes beschikt, kunt u ook zaaien in potten die u op een tablet of een kweektafel ingraaft, in een laag vochtig tuinturf of bolsterveen. De potten worden eerst grondig schoongemaakt, onder andere om schadelijke zouten te verwijderen. Gebruikte potten vertonen vaak een witte of bruinkleurige aanslag : kalkzouten die uit het gietwater afkomstig zijn. Vervolgens boent u ze schoon. Een laagje gebroken potscherven onderin de potten voorkomt dat het water er te lang in blijft staan. Hierna vult u de potten tot vijf centimeter onder de rand met potgrond, die met de hand wordt aangedrukt. Daarop komt een laag gezeefde potgrond, die eveneens wordt vlak aangemaakt en aangedrukt.

 
   

Poolgebiedenuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009