header vragen

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

 ZeeŽn en oceanen 2

 
   
Wat is een vloedgolf ? Een vloedgolf ontstaat als gevolg van een aardschok in de zeebodem (zeebeving). Dat veroorzaakt een grote golfbeweging door het diepe deel van de oceaan, en een vloedgolf is veel en veel sterker dan normale oppervlaktegolven. Midden in de oceaan is de golf niet zo hoog, maar de snelheid ervan kan wel tot 800 km. per uur oplopen. Als zo'n golf tegen de kust stuit, torent zij zich tot een enorme golf op en slaat dan over de kuststroken heen, daarbij grote verwoestingen aanrichtend. De naam vloedgolf is minder gelukkig, omdat vloedgolven niets met normale eb en vloed te maken hebben. Zeebevingsgolf zou beter zijn, of anders het Japanse woord tsunami, wat reuzengolf betekent.
Waar ontstaan draaikolken ? Deze ontstaan waar waterstromen elkaar ontmoeten. Als de twee stromingen op elkaar botsen, begint het water tollend rond te draaien en een draaikolk te vormen. Rotsblokken, getijden en krachtige winden kunnen ook tot stroombewegingen in het water leiden die in een draaikolk uitmonden. Een draaikolk wordt ook wel eens een maalstroom genoemd, naar het woord maelstrom, de naam van een stroming langs de Lofoteneilanden tussen de Noorse kust. Deze Maelstrom is zo sterk dat schepen er door naar de diepte getrokken kunnen worden.
Wat is een fjord ? Een fjord is een diepe zee-inham die door bergen of heuvels is omgeven. Het water in fjorden is vaak heel diep - tot wel duizend meter of meer. Fjorden ontstonden lang geleden toen gletsjers diepe dalen hadden uitgeslepen, en die dalen raakten, toen het ijs steeds meer smolt, door de zee gevuld.
Hoe groot zijn ijsbergen ? Ijsbergen zijn veel groter dan ze boven water lijken. Vandaar ook de uitdrukking : het topje van de ijsberg. Je ziet niet meer dan ongeveer ťťn tiende deel van de hele ijsberg boven water uitsteken. Acht tot negen maal zoveel ijs is onder water verborgen. De grootste ijsbergen treft men aan in de Antarctische Oceaan of Zuidelijke Ijszee, in de buurt van de zuidpool dus. Ze bereiken een hoogte van ongeveer honderd meter boven water, maar kunnen een lengte van meer dan driehonderd kilometer hebben !
Wat is het verschil tussen een oceaan, een zee, een golf en een baai ? Deze vier watergebieden verschillen in omvang en locatie. De grootste waterreservoirs zijn oceanen (zeer grote zeeŽn). Aan de randen van de oceanen zijn gebieden van zout water die men zeeŽn noemt. Bijvoorbeeld bevindt zich de Noordzee aan de ene kant van de Atlantische Oceaan. Andere zeeŽn, zoals de Middellandse Zee en de Dode Zee, zijn bijna geheel respectievelijk door land omgeven (de Dode Zee is dan ook feitelijk een meer). Een golf (voorbeeld de Golf van Mexico) is een zeer ruime baai. Een baai is een door zee bedekte inronding van het land.
 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009