header vogels

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Zwarte roodstaart

 
   
  De zwarte roodstaart of phoenicurus ochruros
De zwarte roodstaart komt vooral voor op plaatsen waar gebouwd wordt. Op industrieterreinen, in gerenoveerde winkelstraten, oude fabriekshallen en boerderijen hebben we de meeste kans. Zelfs midden in de grote steden komen we ze tegen. Van oorsprong zijn het rotsbewoners; ruļnes zijn het meest in trek.
Kenmerken
De zwarte roodstaart lijkt nog het meest op de roodborst. Het mannetje is bijna geheel zwart, het vrouwtje grijsbruin. De stuit is roodbruin. Lengte : 14,5 cm.
Geluid
De zang bestaat uit een snel babbelliedje door 'knarsende steentjes'.
Voedsel
Deze zwarte roodstaart eet allerlei soorten insecten, spinnen, oorwurmen en andere kleine beestjes. Ze jagen ze van de grond, pikken ze van het blad of snappen ze uit de lucht. Ze eten ook bessen en zaden.
Nest
Zwarte roodstaarten nestelen in donkere hoekjes van stenen gebouwen en loodsen. Het nest bestaat uit een kom van gras en mos, gevoerd met wol en veren.
Broedgegevens
Maanden mei tot juli - twee of drie legsels - vier tot zes witte eieren, soms met een blauwzweem - broedtijd : 13-17 dagen (vrouwtje) - vliegvlug : na 12-19 dagen; na elf dagen zelfstandig.
 
   

Footer worldwidebase



uw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009