header vogels

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Zwartkop

 
   
  De zwartkop of sylvia atricapilla
Zonder twijfel één van de kampioenzangers van onze tuinen. Ze zingen zo opvallend en gevarieerd, dat men minstens denkt dat er een nachtegaal is aangekomen. Ze houden zich vaak schuil tussen de bladeren en het kost enige moeite een glimp van deze uitbundige zanger op te vangen. Omdat ze twee broedsels grootbrengen zijn de zwartkopmannen de ganse zomer te horen, zowel in de wat grotere tuinen als het loofbos. Het zijn echte trekvogels, maar steeds vaker overwinteren ze in Zuid-Engeland in plaats van in Zuid-Europa.
Kenmerken
De zwarte kruin doet een beetje denken aan die van de mezen. Bij de zwartkop ontbreekt de donkere kin. De bovendelen zijn grijsbruin. Lengte : 14 cm. Het wijfje is gemakkelijk te herkennen aan de roodbruine kruin.
Geluid
De zang is zeer melodieus, glashelder van toon en varieert in sterkte.
Voedsel
De zwartkop pikt allerlei insecten van de boombladeren. Kevers, vliegjes en rupsen vormen het hoofdmenu. In de nazomer schakelen ze geleidelijk over op bessen en ander klein fruit. Vooral vlierbessen zijn in trek.
Wintervoedering
Keukenrestjes op de voedertafel, pinda's in automaten.
Nest
De zwartkop nestelt in tuinen met hoge bomen en struiken en in open bosgebieden. Het wijfje bouwt het nest, laag bij de grond en goed verstopt in braamstruiken of heggen. Het is gemaakt van gras, wortels en mos en gevoerd met fijne grassen en haar.
Broedgegevens
Maanden april tot juni - twee legsels - vier tot zes lichtgele eieren met bruine vlekken - broedtijd : 12-13 dagen, door beide ouders - vliegvlug : na 10-14 dagen; tijdsduur tot zelfstandigheid is niet bekend.
 
   

Footer worldwidebase



uw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009