Geschiedenis van vandaag

 


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Geschiedenis van
10 januari

 
   
 • William Frederick Cody, beter gekend onder de naam 'Buffalo Bill', is een historische figuur uit de Amerikaanse Far West, die leefde van 1846 tot 1917. Men zou zelfs kunnen zeggen dat hij de volledige geschiedenis van het westen symboliseert omdat hij op één of andere manier betrokken was bij al de voornaamste elementen van de westwaartse expansie, zoals de gold rush, de Pony Express, de aanleg van de spoorwegen, het 'vee-hoeden' en de strijd tegen de indianen. Wanneer hij vervolgens zijn belevenissen in 1883 samenbundelde tot één groot theater-concept, Buffalo Bill's Wild West Show, werd zijn personage een ware mengeling van feit en fictie. Hij organiseerde ontelbare tournees in Amerika en in het buitenland, waardoor hij wereldwijd bekendheid verwierf. Buffalo Bill leidde dus twee levens die geleidelijk aan in elkaar vergroeid zijn. Enerzijds was hij de held aan de frontier en anderzijds was hij de held op het podium van de Wild West Show. Buffalo Bill overleed op 10 januari 1917.
   
 • Op 10 januari 1949 stelde de platenmaatschappij RCA de eerste 45-toeren plaat voor.

  Een vleugje nostalgie hieromtrent :
  In het jaar 1877 legde Thomas Alva Edison (1847-1931) de basis voor het vastleggen van geluid, voorlopig echter op cylinders. Edison dacht vooral aan een dicteerapparaat. Toen Alexander Graham Bell, de uitvinder van de telefoon, in 1880 de Phonograph technisch verbeterd had, bood hij Edison aan om het apparaat te gaan gebruiken voor muziek. Edison moest hier niets van hebben. Bell stichtte samen met Chichester Bell en Charles Sumner Tainter een onderneming om het apparaat voor de amusementsindustrie te gaan exploiteren. Het apparaat heette bij hen de Graphophon.
  De eerste cylinders hadden een speelduur van 2 minuten. Edison verbeterde dit type later onder de naam Amberol, deze had een speelduur van 4 minuten.
  Tien jaar na de komst van de phonograph vroeg Emil Berliner patent aan op een techniek om geluid in plaats van op cylinders op platte platen vast te leggen. In 1898 stichtte hij met zijn broer Joseph de Deutsche Grammophone Gesellschaft. In 1901 stichtte Berliner met Eldridge Johnson de Victor Talking Machine Company, het latere RCA Victor. Hier werd de eerste grammofoon voor de consument gebouwd onder het merk Victrola.
  Dat de verspreiding van de grammofoon snel ging bleek uit het feit dat het nummer La vesta giubba, gezongen door operazanger Enrico Caruso, opgenomen in 1903 voor RCA Victor, de eerste plaat werd waarvan er een miljoen stuks in een jaar werden verkocht.
  De doorbraak van de platte plaat in Europa kwam er toen de gebroeders Pathé, die al sinds 1890 wasrollen van Edison in licentie voor de Franse markt maakten, overstapten op de plaat van Berliner.
  De toerentallen op de eerste platen varieerden van 60 tot 90 toeren per minuut. In 1915 echter werd de industrie het eens over een standaard: de 78 toerenplaat.
  Vanaf de jaren 20 verschijnen er voor het eerst picture discs, grammofoonplaten die een afbeelding combineren met geluid. Het gaat hier vaak om kartonnen plaatjes, maar ook andere materialen zijn gebruikt. De eeste firma, die deze plaatjes ontwikkelde, was de Musika Postkarte Co. uit Duitsland. Andere maatschappijen zoals Trusound (Engeland) en RCA (Amerika) volgden later. In 1946 bracht de Amerikaanse firma Sav-Way Industries een serie van 74 picture discs uit, gemaakt van aluminium onder de naam Vogue.
  De platenmaatschappij CBS presenteerde in 1948 de eerste langspeelplaat, groot 30 cm, op 33 1/3 toeren. Het was een uitvinding van de Hongaars-Amerikaanse ingenieur Peter Goldmark.
  Deze Peter ontwikkelde een techniek om de groefbreedte zo smal te maken dat een plaat met een speelduur van een uur mogelijk werd. Deze techniek werd minigroove genoemd. Platenmaatschappij RCA reageerde onmiddellijk met zijn eigen versie van de onbreekbare plaat. In 1949 bracht RCA een 17 cm grote en op 45 toeren draaiende plaat. Na twee jaar strijd tussen de maatschappijen werd men het eens. De 30 cm plaat voor de langspeelplaat, de 17 cm plaat als single. In 1950 bracht RCA ook de lp uit en vanaf 1951 was er de eerste single van CBS. De doorbraak voor de single kwam in de jaren 50 toen deze massaal werd toegepast in jukeboxen en uiteraard met de opkomst van de rock and roll muziek.
  In 1958 kwam er voor het eerst een nieuwe techniek op de markt: stereophonic opgenomen platen. Het gaat hier om twee gescheiden kanalen die in dezelfde groef geperst zijn. Mono zou echter nog lang de standaard blijven, pas in het midden van de jaren zestig krijgen de stereo langspeelplaten de overhand. Maar ook van een klassieker als Sgt. Pepper's lonely hearts club band uit 1967 of de witte dubbel lp The Beatles uit 1968 bestaan nog afzonderlijke mono persingen.
 
   

Geschiedenis van vandaag

© copyright WorldwideBase 2005-2009