Geschiedenis van vandaag

 


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Geschiedenis van
10 mei

 
   
 • Op 10 mei 1949 volgde prins Rainier III zijn vader op en werd de leider van Monaco.
  rightPrins Rainier Louis Henri Maxence Bertrand werd geboren op 31 mei 1923 in Monaco. Hij is de zoon van Charlotte de Grimaldi, die huwde met Pierre de Polignac, lid van een oud Frans adellijk geslacht. Deze Charlotte was de geŽchte dochter uit de relatie van Lodewijk II van Grimaldi met Juliette Louvet. Zijn komaf is dus niet geheel langs de gebruikelijke lijnen verlopen; langs lijnen, die toch ook bij koninklijke geslachten doorgaans wel gebruikelijk zijn.
  In 1918 was deze Lodewijk II al 48 jaar en nog ongehuwd. De Franse regering maakte zich ongerust, dat bij een voortijdig overlijden van de regerende vorst de troon wel eens in handen zou kunnen komen van een Duits geslacht, de hertogen van Urach. Dat wilde de Franse staat voorkomen en daarom drong zij de vader van Lodewijk, de regerende prins Albert I, een verdrag op waarin onder meer werd opgenomen dat, bij gebreke van erfgenamen, Monaco tot Frankrijk zou gaan behoren. Dat was de reden waarom Lodewijk zijn onwettige kind, Charlotte, adopteerde. Haar echtgenoot, de prins de Polignac, stemde er in toe af te zien van de rechten op zijn eigen titel en de naam en titels van zijn schoonvader aan te nemen. En zo werd de troon van Monaco voor de zoveelste keer voor de Grimaldi's gered.
  Uit het huwelijk van Charlotte en de prins de Polignac kwamen twee kinderen voort, prinses Antoinette en prins Rainier. Charlotte deed, al voordat haar regerende vader overleed, afstand van de troon van Monaco ten gunste van haar zoon en zo kwam prins Rainier, toen zijn grootvader Lodewijk II in 1949 stierf, als ....   lees verder op onze speciale pagina over prins Rainier III 

   
 • Op 14 januari 1321 overleed de beroemde Italiaanse dichter, Dante Alighieri. in Ravenna, ItaliŽ. Dante Alighieri werd geboren op 10 mei in het jaar 1265 en wordt beschouwd als de meest vermaarde Italiaanse dichter uit de geschiedenis.
  Zijn bekendste werk is La Divina Commedia, waarin een verbeelding wordt gegeven van Hel (Inferno), Vagevuur (Purgatorio) en Paradijs (Paradiso).
  In Dante's tijd was het normaal te dichten, want proza bestond nauwelijks. Al op negenjarige leeftijd begon hij hiermee. Hij woonde in Florence maar ging daar in 1302 weg. Zijn leven lang is hij verliefd gebleven op de onbereikbare Beatrice, die in La Divina Commedia ook een rol vervult. Daarna zwierf hij door ItaliŽ. Mede hierdoor is hij een pleitbezorger geworden van ťťn ItaliŽ, dat toen nog bestond uit talrijke koninkrijkjes. Met name de taal was daarin hoofddoel voor eenheid. La Divina Commedia is geschreven in de volkstaal, het Toscaans, rond het jaar 1307.
 
   

Geschiedenis van vandaag

© copyright WorldwideBase 2005-2009