Geschiedenis van vandaag

 


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Geschiedenis van
11 november

 
   
 • In een alles-of-niets-aanval poogden de Duitsers in 1918 Parijs te veroveren. Zij naderden tot op 65 km van Parijs. De Franse generaal Foch werd benoemd tot algemeen opperbevelhebber van alle strijdkrachten. Hij kreeg o.a. 700 000 Amerikanen en een paar duizend tanks tot zijn beschikking.
  Over het hele westfront viel Foch met zijn troepen de Duitsers aan. Duitsland moest wijken voor de overmacht. Zij gaven zich over.
  Op 11 november 1918 moesten zij de wapenstilstand tekenen. De gevolgen van de Eerste Wereldoorlog waren enorm.
  Er waren ongeveer 10 miljoen doden en 20 miljoen gewonden, enorme verwoestingen in Vlaanderen en Noord-Frankrijk.De kaart van Europa werd veranderd. Landen waren kleiner geworden of nieuwe landen waren ontstaan.
   
 • Fjodor Dostojevski, geboren op 11 november 1821, wordt over het algemeen beschouwd als een van de grootste schrijvers die Rusland heeft voortgebracht. Samen met zijn tijdgenoten Tolstoj en Toergenev is hij verantwoordelijk geweest voor de definitieve doorbraak van de Russische literatuur in Europa. Anders dan bij zijn twee landgenoten het geval is, kent Dostojevski uitgesproken voor- en tegenstanders. De bewonderaars roemen zijn dialogen en zijn psychologisch inzicht waarmee hij de diepste krochten van de Russische ziel zou hebben weten bloot te leggen. De 'anti-dostojevskiane' zien hem als een slecht stilist en een antisemiet. Toch is iedereen het er over eens dat de Russische literatuur er zonder Dostojevski anders uit had gezien. Met name de roman 'Misdaad en straf' waarin de getourmenteerde student Raskolnikov een dubbele roofmoord pleegt, wordt gezien als een hoogtepunt in de Europese romanschrijfkunst. Dostojevski overleed in 1881.
   
 • Op 11 november 1952 werd de eerste videorecorder voorgesteld bij de 'Bing Crosby Enterprises' in Beverly Hills. De uitvinders waren John Mullin en Wayne Johnson.
   
 • 11 november 1975: Angola wordt onafhankelijk van Portugal.
 
   

Geschiedenis van vandaag

copyright WorldwideBase 2005-2009