Geschiedenis van vandaag

 


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Geschiedenis van
12 december

 
   
 • De natuurkunde Guglielmo Marconi werd geboren in Bologna in ItaliŽ, in het jaar 1874. In 1895 begon hij te experimenteren met de nieuwe elektromagnetische golven die kort daarvoor waren aangetoond door de Duitse geleerde Heinrich Hertz. Later dat jaar bouwde hij een telegraaf die over een afstand van 1,5 kilometer radioberichten kon ontvangen en verzenden. Op 12 december 1896 demonstreerde hij in de Toynbee Hall te Londen, voor het eerst een radio aan het publiek. Het Italiaanse Ministerie van Post en Telegraaf zag echter weinig verbetering ten opzichte van de bestaande elektrische telegraaf. De gefrustreerde Marconi ging naar Engeland en begon daar een eigen bedrijf, Wireless Telegraphy and Signal Company Ltd. Op 12 december 1901 slaagde hij erin een radiosignaal te verzenden over de Atlantische Oceaan. Drie jaar later kreeg hij samen met Karl Braun, die het bereik van Marconi's zender had vergroot, de Nobelprijs voor natuurkunde. Marconi overleed in 1937.
   
 • De beroemde Amerikaanse zanger en acteur Frank Sinatra werd geboren op 12 december 1915 als zoon en enigst kind van Martin Sinatra, voormalig beroepsbokser, later werkzaam op een scheepswerf en uiteindelijk brandweercommandant. Zijn moeder was Dolly , ook van Italiaanse afkomst, zij had een verpleegstersopleiding genoten en werkte voor maatschappelijke organisaties, verder was ze politiek actief bij de Democratische Partij. Toen Frank op zijn achttiende met zijn vriendin Nancy Barbato naar een optreden van Bing Crosby in de stad Jersey ging zei hij op weg naar huis tegen haar: ik word zanger. Na diverse talentenjachten begon hij bij verschillende bandjes en kreeg zijn eerste contracten bij radiozenders en restaurants.
  Frank Sinatra trouwde in 1939 met Nancy Zij was Italiaans en katholiek, net als de Sinatra's. Hij kende haar vanaf zijn achttiende. In oktober 1946, ze hadden inmiddels twee kinderen t.w. Nancy en Frank jr, verhuisde Nancy met hun kroost naar Beverly Hills.
  Hier aan de Westkust kreeg Nancy ook de lucht van de avontuurtjes van Frank. Onder anderen de namen Lana Turner en Marilyn Maxwell gingen rond. In oktober van dat jaar pakte Frank zijn koffers en betrok een appartement.
  Er volgde weer een hereniging na enkele maanden. Nancy raakte zwanger van een derde kind, maar besloot tot een abortus ondanks het verzet van Frank. 20 juni 1948 werd er toch een derde kind geboren: Tina.
  Op 8 december 1949 begon de liefde tussen Frank en Ava Gardner. Dit werd een heftige affaire met hartstocht, woedeaanvallen en spanningen. In 1951 trouwden ze en Nancy kreeg een flinke alimentatie. In oktober 1954 werd de scheiding aangekondigd.
  Ava was in de tussentijd zwanger geworden maar dat liep uit op een miskraam. De definitieve scheiding was een feit in 1956. Daarna had Sinatra nog een verhouding met Lauren Bacall.
  In oktober '60 trouwde dochter Nancy met Tommy Sands, rock 'n roll zanger. Vader Frank celebreerde de huwelijksmis, Sammy Davis zong het lied Nancy with the laughing face. Frank had daarna een verhouding met Juliet Prowse, die hij had ontmoet tijdens opnamen voor Can-Can waar zij ook in speelde.
  Hij deed haar een aanzoek onder voorwaarde dat ze haar carriere voor hem opgaf. Ze weigerde en zo eindig de deze relatie. Toch bleef hij een familieman. Hij hielp zoon Frank in 1963 met zijn zangdebuut.
  Zijn vijftigste verjaardag werd groots gevierd met een showbiz-party die georganiseerd werd door zijn eerste vrouw Nancy waar hij steeds een goede relatie mee hield. Hij nam een duet op met dochter Nancy,
  Something Stupid wat een grote hit werd. In oktober 1964 leerde hij Mia Farrow kennen.In juli 1966 trouwden ze in Las Vegas, zonder wederzijdse familieleden. Vanaf het begin liep ook deze liefdesverhouding mis. Was het het leeftijdverschil van dertig jaar, de soms platte humor van Sinatra en zijn vrienden, feit was dat Mia zich steeds meer terugtrok.
  Toen ze in 1968 een film opnam en deze nogal uitliep eiste haar echtgenoot dat ze het contract beeindigde, maar dat deed ze niet en uiteindelijk eindigde het huwelijk in augustus. Zijn vader Marty overleed in 1969. Frank organiseerde de massaal bezochte begrafenis met twaalf lijkkoetsen en vele grafkransen van Sinatra's vrienden. Hierna rezen er weer vermoedens van een hereniging met zijn eerste vrouw.
  Tijdens zijn zangpauze leerde hij Barbara Marx kennen, die getrouwd was met een naaste vriend, Zeppo van de Marx Brothers. Hun relatie werd eerst vriendschappelijk. Zij was gastvrouw in zijn onderkomen in Palm Springs. Begeleidde hem op zijn rondreizen en op 25 mei 1976 trouwden zij in aanwezigheid van kinderen en kleinkinderen en vele vrienden.
  Zij hielp Frank ook het verlies van zijn moeder Dolly, die omkwam bij een vliegtuigongeluk in januari 1977 te verwerken. Hierna wordt er gezegd dat Sinatra veranderde, hij werd rustiger, bedachtzamer en minder opvliegend. Dochter Tina beweert in haar boek dat de verhouding tussen Barbara en zijn gezin steeds moeizamer werd. Ze zou om het geld getrouwd zijn, gaf ook veel uit waardoor hij meer moest optreden. Hij ging weer films maken, hoewel hij eerder had verklaard dat nooit meer te zullen doen.
  De laatste jaren wilde Barbara Frank steeds meer voor zich alleen, wat ten koste ging van Nancy , Frank en Tina. Of het Barbara was of zijn zwakkere gezondheid, hij had meer rust in zijn leven gevonden. Hij overleed in mei 1998.
   
 • 12 december is de Nationale Feestdag van Kenya, wat onafhankelijk werd met Jomo Kenyatta als eerste minister in 1963. Hij werd president, wanneer Kenya een republiek werd in het jaar 1964.
   
 • Op 12 december 1913 werd het beroemde schilderij 'de Mona Lisa', dat gestolen was uit het Parijse museum Het Louvre, teruggevonden in een slaapkamer van een klein hotel in Florence.
 
   

Geschiedenis van vandaag

© copyright WorldwideBase 2005-2009