Geschiedenis van vandaag

 


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Geschiedenis van
12 september

 
   
  • Op 12 september 1944 werd de overleden zanger Barry White geboren in Galveston. White was een gekende en gewaardeerde Amerikaanse Soul- en Discozanger, en producer. Zowel solo als met het door hem gedirigeerde 'Love Unlimited Orchestra' scoorde hij diverse hits. White behaalde zijn grootste successen in de jaren '70, in de periode van de Disco, maar ook later heeft hij nog diverse hits gehad. Barry White overleed in het ziekenhuis, waar hij herstelde van de gevolgen van een beroerte, aan een nierziekte.
     
  • De legendarische atleet Jesse Owens werd geboren op 12 september 1913 en schreef op 25 mei 1935 zijn naam bij in de geschiedenis van de sport. Op die dag brak hij vijf wereldrecords en evenaarde hij een zesde in een tijdsspanne van 45 minuten! Eén van deze wereldrecords, 8.13m in het verspringen, zou 25 jaar stand houden. Tijdens de Olympische Spelen van Berlijn in 1936, zat Owens zich in het Amerikaanse team voor de beide spurts en voor het verspringen. Hij begon met het Olympisch record op de 100m te evenaren... in de eerste ronde. In de finale liep hij op kop vanaf de eerste meter en hield teamgenoot Ralph Metcalfe af: hij won met een voorsprong van één meter. Owens kon zich vervolgens maar op het nippertje plaatsen voor de finale van het verspringen, maar in die finale zelf won hij zonder veel moeite de gouden medaille. De volgende dag maakte Owens probleemloos de overstap van het veld naar de baan en won hij de 200m met vier meter voorsprong. Zo won hij zijn derde gouden medaille in drie dagen! Vier dagen later deed Owens mee met het estaffete-team van de Verenigde Staten, hij liep daarbij de eerste 100m. Het Amerikaanse kwartet liep een wereldrecord dat 20 jaar stand zou houden. Adolf Hitler en de Nazis hadden gehoopt dat de Olympische Spelen van 1936 hun theorie van raciale superioriteit zouden bevestigen. De bevolking van Berlijn had echter geen oor naar de Nazi propaganda en sloten Jesse Owens in hun armen.
     
  • Eén van de beroemdste Franse chansonniers is ongetwijfeld de op 12 september 1888 in Parijs geboren Maurice Chevalier. Maurice Auguste Chevalier kwam via amateurverenigingen terecht in de wereld van de music-hall en het caféconcert, waar hij dadelijk veel succes oogstte. In 1909 werd hij door Mistinguett 'ontdekt' en tot haar partner in de revue van de Folies-Bergère gemaakt. Na de Eerste Wereldoorlog, waaraan hij deelnam, trad hij o.a. op in Londen; uit deze tijd dateren de onafscheidelijke smoking en de strohoed. Jarenlang is Chevalier, naast Mistinguett, degene geweest die de Franse lichte muze overal in het buitenland presenteerde: hij trad op in operettes, maakte tournees en filmde in Hollywood en New York. Zijn roem als zanger gold liedjes als: La Madelon de la Victoire (1918), voor- en nadien zijn typisch-Parijse liedjes als Valentine, Quand un vicomte, Ma pomme en vele andere. Chevalier publiceerde zijn memoires onder de titel Mes routes et mes chansons (4 dln., 1950 vv.). In september 1968 trok hij zich definitief terug. Chevalier overleed in Parijs op 1 januari 1972.
 
   

Geschiedenis van vandaag

© copyright WorldwideBase 2005-2009