Geschiedenis van vandaag

 


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Geschiedenis van
13 januari

 
   
 • De Amerikaanse schrijver Horatio Alger werd op 13 januari 1832 geboren nabij Boston, als zoon van een strenge predikant. De jonge Alger was een bijziend, ziekelijk kind met astma. Hij was blijkbaar zo braaf en bedachtzaam dat andere kinderen hem spottend ’heilige Horatio’ noemden. Ondanks een groot tekort aan gezinswarmte deed Alger het goed op school en hij was een van de beste studenten van zijn lichting op Harvard University. Daar kwam hij voor het eerst in aanraking met het ’echte leven’, in eerste instantie via opdringerige hospita’s, later toen de man bij wie hij onderhuurde bijna zijn huis kwijtraakte wegens een hypotheekschuld. Alger won $40 in een opstel-wedstrijd, hielp de man, en erfde van hem in 1860 tweeduizend dollar.
  Na college probeerde Alger zich lost te maken van zijn vader. Hij ambieerde een literaire carrière en verdiende zijn eerste dollars door gedichten en artikelen te schrijven voor een klein religieus blad. Toen het failliet ging, ebde Algers rebelse houding weer weg en hij begon toch maar een studie theologie aan Harvard. In 1860 studeerde hij af. De ’heilige Horatio’ bleek echter nog steeds een andere kant te hebben, want terwijl zijn ouders op hem wachtten bij de afstudeerceremonie, was Alger met twee vrienden, en de erfenis van tweeduizend dollar, naar Parijs vertrokken, zoals zovelen voor en na hem op zoek naar ’Literature and Life’.
  Later ging Alger naar New York, en mede dankzij Algers werk nam de staat New York in 1874 een wet aan die wreedheid tegen kinderen moest voorkomen; de eerste in het land  ..... 
 • Op 13 januari 1854 nam Anthony Faas uit Pennsylvania een patent op de 'accordeon'.
  De accordeon is een draagbaar, door balgen aangeblazen instrument. Ze hebben toetsenborden aan beide uiteinden, die aan elkaar zijn gevoegd door een uitrekbare balg, waarmee de lucht over de rieten wordt gevoerd. Het model wat hierboven is afgebeeld is een piano-accordeon. Dit instrument heeft één pianotoetsenbord, waar de melodie op wordt gespeeld en één knoppentoetsenbord, waarmee de bassen en akkoorden worden gespeeld. Een ander model is de knop-accordeon. Deze heeft aan beide zijden een knoppentoetsenbord. De accordeon is een veel gebruikt instrument in de volksmuziek.
   
 • Op 13 januari 1964 bracht de platenmaatschappij Capital Records na lang aarzelen de eerste single van de Beatles in Amerika op de markt, ‘I Wanna Hold Your Hand’. Hun wantrouwen was blijkbaar onterecht, want dit werd hun vlugst verkopende single ooit. In drie weken tijd gingen niet minder dan één miljoen exemplaren over de toonbank !
 
   

Geschiedenis van vandaag

© copyright WorldwideBase 2005-2009