Geschiedenis van vandaag

 


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Geschiedenis van
13 mei

 
   
 • De Amerikaanse bokslegende Joe Louis (echte naam : Joseph Louis Barrow) werd geboren in Lafayette, Ala., op 13 mei 1914 en overleed in Las Vegas op 12 april 1981.
  Deze Amerikaanse bokser, zwaargewicht, die de bijnaam Brown Bomber kreeg, was de grootste bokser van zijn tijd. Hij won zijn eerste gevecht als professional in 1934. In 1936 leed hij zijn eerste verrrassende nederlaag tegen de Duitse voormalige wereldkampioen Max Schmeling, een gebeurtenis die door de nazi's werd aangegrepen als bewijs voor de juistheid van hun ideologie.
  In 1937 veroverde Louis de wereldtitel op James Braddock. Hij zou deze titel 25 maal met succes verdedigen, o.a. in 1938 toen hij in één ronde afrekende met diezelfde Max Schmeling, een overwinning die door de Amerikanen zeer werd bejubeld.
  In 1948 deed Louis ongeslagen afstand van de titel. In 1950 en 1951 poogde hij deze vergeefs te heroveren, daartoe gedwongen door belastingschulden.
  In 74 duels als professional won Louis 54 keer door knock-out en 14 op punten. Louis werd in 1981 door de World Boxing Council uitgeroepen tot ‘Bokser van de Eeuw’. Hij was een bron van inspiratie voor veel zwarte sportmensen, zoals ‘Sugar’ Ray Robinson en Joe Frazier.
   
 • Op 13 mei 1981 werd tijdens een audiëntie een aanslag gepleegd op de toen zestig jarige Paus Johannes Paulus II, die het schot in de borst overleefde.
  Karol Wojtyla werd op 18 mei 1920 geboren in Wadowice, Polen. Hij ging naar een openbare school en werd daar doelman van het voetbalteam van de school. Na zijn schooltijd ging Wojtyla in Krakau Poolse filologie en filosofie studeren. Hij ambieerde een carrière als toneelspeler en raakte al snel betrokken bij de theaterwereld van Krakau. De inval van Hitler in Polen op 1 september 1939 maakte een einde aan zijn ambities op dit terrein. Wojtyla werd ingezet als dwangarbeider. In maart 1941 overleed de vader van Wojtyla; zijn moeder en enige broer waren al eerder overleden, zodat Wojtyla geen directe familie meer had. Wojtyla stapte binnen de ondergronds voortgezette universiteit over van filosofie naar theologie en sloot zich aan bij een gebedsgroep in Krakau. Na de oorlog werd hij op 26-jarige leeftijd tot priester gewijd. Hij werd naar Rome gezonden om zijn door de oorlog onvolledige theologische opleiding aan te vullen. Hij rondde daar een doctoraalthesis over St.-Jan van het Kruis af, die magna cum laude werd geaccepteerd.
  Daarna werd Wojtyla kapelaan in Krakau, waar hij volle zalen trok, ondanks de langzaam groeiende tegenstand van de communistische regering. In 1951 werd Wojtyla van zijn pastorale taken ontheven om zijn theologie- en filosofiestudie te hervatten. Dit leidde al snel tot een lectoraat in de ethiek aan de universiteit van Lublin, die financieel onafhankelijk was van het communistisch regime. De combinatie van pastorale en intellectuele gaven die hij hiermee bewees te hebben, leidde ertoe dat Wojtyla in 1958 tot bisschop van Polen werd benoemd. Als 38-jarige werd hij daarmee de jongste bisschop van Polen. Daarna verliep zijn carrière in de Rooms-katholieke Kerk snel ....    lees verder op onze speciale pagina over Paus Johannes Paulus II 
 
   

Geschiedenis van vandaag

© copyright WorldwideBase 2005-2009