Geschiedenis van vandaag

 


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Geschiedenis van
14 oktober

 
   
 • Op 14 oktober 1890 werd de 34ste president van Amerika geboren in Denison, Texas. : Dwight D. Eisenhower. Eisenhower was een Amerikaans generaal en staatsman en president van de Verenigde Staten van 1953 tot 1961. Hij ontving zijn opleiding op West Point, werd in 1915 officier, was sedert 1935 assistent van MacArthur en keerde in 1939 als luitenant-kolonel uit de Filippijnen terug naar Washington. Na in 1941 tot brigadegeneraal te zijn bevorderd, werd hij in 1942 als generaal-majoor commandant van de Amerikaanse strijdkrachten in Europa. Hij leidde de invasie in Noord-Afrika (nov. 1942). In jan. 1944 werd hij opperbevelhebber van alle geallieerde troepen in Europa met de hoogste rang van General of the Army ( ‘vijfster-generaal’). In deze functie leidde hij de invasie tegen het door de Duitsers bezette gebied, beginnend op 6 juni 1944. Na de capitulatie van Duitsland (7 mei 1945) was hij bevelhebber van de Amerikaanse bezettingszone in dat land en in nov. 1945 volgde hij generaal Marshall op als chef van de staf van het leger. In 1948 werd hij president van de Columbia-universiteit.
  In 1949 keerde Eisenhower in dienst terug als voorzitter van het Comité van chefs van staven. Toen in 1950 de NATO vaste vorm begon aan te nemen, werd hij tot eerste opperbevelhebber van de strijdkrachten in Europa (SACEUR) benoemd.
    Lees verder op onze speciale pagina over Eisenhower 
   
 • De Amerikaanse luchtmachtpiloot Charles E. Yeager doorbrak op 14 oktober 1947 als eerste de geluidsbarrière.
  Charles "Chuck" Yeager werd in 1923 geboren te Myra in West Virginia. In 1939 begon hij te Fort Benjamin Harrison aan zijn opleiding tot piloot. In November 1943 werd hij overgeplaatst naar Europa. Vanuit Engeland vloog hij met een P-51. Tijdens een luchtgevecht boven Frankrijk werd Yeager neergeschoten. Met hulp van de Franse ondergrondse wist hij de Spaanse grens te bereiken, zodat hij kon terugkeren naar Engeland. Na zijn terugkeer vloog hij nog 56 gevechtsvluchten, waarbij hij 11 Duitse vliegtuigen neerhaalde. In 1945 keerde Charles Yeager terug naar de Verenigde Staten van Amerika en werd instructeur. Vanaf juli 1945 vloog Yeager vanaf de luchtmachtbasis Wright Field in Ohio vele testvluchten met de P-80 "Shooting Star" en de P-84 "Thunderjet". Bovendien maakte hij deel uit van het team, dat buitgemaakte Duitse en Japanse vliegtuigen bestudeerde.
  Na een opleiding op de basis Wright Field, werd Charles Yeager in augustus 1947 overgeplaatst naar Muroc Air Base in Californië. Twee maanden later vond de vlucht plaats met de Bell XS-1, waarbij Yeager als eerste mens de geluidsbarrière doorbrak. Na deze vlucht boekte hij nog vele records. Charles Yeager bleef tot zijn pensionering in 1975 bij de luchtmacht werkzaam. Hij vervulde verschillende functies op diverse locaties en was onder meer squadroncommandant en testvlieger.
   
 • De bekende acteur Roger Moore is geboren op 14 oktober 1927 in London, Engeland. Roger Moore was al kandidaat geweest voor “Dr. No”, maar verscheen in 1973 als James Bond in “Live And Let Die”. Paul Newman, Robert Redfort, Steve McQueen, Burt Reynolds en Clint Eastwood hadden allemaal bedankt. “Niemand kan Connery opvolgen”, vond Eastwood. Moore had al enige bekendheid verworven met televisieseries als “The Saint” en “The Persuaders”. Hij benaderde 007 op nonchalant- humoristische wijze, waardoor hij het seksistische element van de films op losse schroeven zette. Minder viriel dan Connery en fysiek minder imposant, was hij voornamelijk een aardige Bond. Gedistingeerd, op het zijige af, met de tong voorddurend in de wang. Aanvankelijk had het publiek moeite met Moores gepolijste aanpak, maar uiteindelijk werd hij toch geaccepteerd. In het tijdperk “Moore” kregen de Bond films steeds meer het karakter van stripverhalen, waarop Moores ironische toon goed aansloot. Na zeven films hield Roger Moore, wiens “craquelé” steeds zichtbaarder werd, het voor gezien. De blauwe plekken trokken steeds minder snel weg, zou hij gezegd hebben. Roger Moore heeft als Bond zijn voorstanders, maar zij zijn niet zo talrijk als de Connery-aanhangers.
 
   

Geschiedenis van vandaag

© copyright WorldwideBase 2005-2009