Geschiedenis van vandaag

 


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Geschiedenis van
14 september

 
   
 • Op 14 september 1982 overleed prinses Grace van Monaco, in de filmwereld gekend onder haar naam Grace Kelly.
  Deze Amerikaanse filmactrice was meermaals te bewonderen op het witte doek rond de periode 1950. In 1954 speelde zij onder andere mee in de film 'The country girl', waarvoor zij een Academy Award kreeg als beste actrice. In het jaar 1956 schitterde ze in haar twee laatste films : 'High Society' en 'The swan'. Zij nam dat jaar afscheid van de filmwereld om in het huwelijk te treden met prins Rainier III van Monaco. Grace Kelly overleed de dag na haar auto-ongeval aan de opgelopen verwondingen.
   
 • De Russische fysioloog Ivan Petrovitsj Pavlov (zie foto-tweede persoon van rechts) werd geboren op 14 september 1849.
  Hij studeerde farmacologie en fysiologie in Sint Pietersburg. Later werd hij aan deze academie hoogleraar. Bovendien deed hij veel onderzoek in de geneeskunde. Pavlov interesseerde zich vooral in het gedrag van mensen en dieren, in het bijzonder de reflexen. Aangeleerd gedrag is de rode draad in zijn werk, dit wordt ook wel klassiek conditioneren genoemd. Voor zijn grote bijdrage aan de wetenschap ontving hij een Nobelprijs in 1904. Pavlov stief in 1936 in Rusland.
   
 • Componist George Frederic Handel, geboren te Halle (Duitsland), studeerde eerst rechten. F.W. Zachov en J.Ph. Krieger overtuigden echter Handel's vader (die chirurg was) van de muzikale kwaliteiten van zijn zoon. Na een periode te Hamburg, waar hij de Johannes-Passion en de opera Almira schreef. Van 1706 tot 1710 reisde hij door ItaliŽ, waar hij de belangrijkste Italiaanse componisten leerde kennen. Op 25-jarige leeftijd werd hij kapelmeester aan het hof van Georg Ludwig, te Hannover. Hierna verhuisde Handel naar London, waar hij in 1717 het bekende Watermusic componeerde. Voor de kroning van George II schreef hij de Coronation Anthem, na een moeilijke periode waarin hij vele opera's en oratoria componeerde. Na 1740 wijdde hij zich vrijwel geheel aan de oratoria, bijvoorbeeld Met Saul, en Israel in Egypt. Zijn samenwerking met Thomas Morell leidde tot Judas Maccabaeus, Joshua, Jephta e.a. Op 14 september 1741 legde hij de laatste hand aan zijn meesterstuk 'The Messiah'. In 1742 vond dan de premiŤre plaats van The Messiah, zijn meest bekende oratorium.
 
   

Geschiedenis van vandaag

© copyright WorldwideBase 2005-2009