Geschiedenis van vandaag

 


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Geschiedenis van
15 december

 
   
 • Nero, geboren op 15 december in het jaar 37 na Christus, volgde in 54 Claudius op als Romeins keizer. In het begin stond hij onder invloed van de stoÔcijnse filosoof Seneca en was hij een gematigd leider.
  Binnen een jaar veranderde hij echter in een wreed, grillig heerser. Hij liet onder andere zijn moeder en zijn vrouw doden. Geleidelijk onttrok hij zich aan elke controle en wijdde hij zich vrijwel uitsluitend aan zijn hobby's.
  Toen Rome in 64 door een brand werd verwoest, gaf hij de christenen de schuld en gebruikte hij de gebeurtenis als excuus voor felle vervolgingen. Het gerucht ging dat hij de brand zelf had aangestoken. Hij zorgde echter voor een gedegen wederopbouw van de stad.
  In 65 werd er een samenzwering tegen hem gesmeed, maar deze werd ontdekt en de betrokkenen (o.a. Seneca) vonden de dood. Nero vond zichzelf geniaal en trad op als toneelspeler en zanger. Hij maakte als zodanig zelfs een tournee door Griekenland. Toen hij door iedereen in de steek werd gelaten, pleegde hij zelfmoord ( in het jaar 68 ).
   
 • Het Amerikaanse indianenopperhoofd Sitting Bull werd omstreeks 1831 geboren in het deel van de Verenigde Staten, dat tegenwoordig wordt aangeduid als South Dakota als Tatanka-Lyotanka.
  Op veertienjarige leeftijd ging Sitting Bull voor het eerst met zijn stam mee op oorlogspad.
  In juni 1863 kwam hij voor het eerst oog in oog te staan met een Amerikaanse soldaat. Een jaar later maakte hij de slachting in de bergen van Killdeer mee. In 1865 was Sitting Bull betrokken bij een aanval op fort Rice in North Dakota. Tijdens deze gevechtsacties toonde hij zich een dappere indiaan en in 1868 werd hij door zijn stamleden gekozen tot opperhoofd van de Lakota indianen.
  In 1874 werd goud gevonden in Black Hills in North Dakota, waardoor duizenden gelukzoekers naar het gebied van de Lakota kwamen. De goudzoekers pleegden een inbreuk tegen een in 1868 gesloten verdrag met de indianen. De Amerikaanse regering wilde het grondgebied van de indianen kopen, maar deze hapten niet toe en de regering besloot het verdrag ter zijde te leggen. Sitting Bull riep de hulp in van andere stammen uit de omgeving. Besloten werd om tegen het Amerikaanse leger in opstand te komen.
  Onder leiding van Crazy Horse trokken de Oglala Lakota indianen in juni 1876 ten strijde tegen de legereenheid van generaal George Crook. Crook werd bij Rosebud door Crazy Horse verslagen.
  Generaal George Armstrong Custer werd bij Little Bighorn aangevallen en verslagen.
  Dit verlies kwam hard aan bij de Amerikaanse regering. In reactie op deze nederlagen werden meer soldaten gestuurd. Een voor een werden de stammen in het gebied van Dakota tot overgave gedwongen. Sitting Bull wist de dans echter te ontspringen.
  De problemen voor Sitting Bull waren groot. De buffels waren uitgemoord door de blanken, waardoor de indianen zich niet meer konden voeden. Hongersnood dwong Sitting Bull zich in juli 1881 over te geven. Hij werd als een krijgsgevangene behandeld en op verschillende plaatsen gevangen gehouden.
  Uiteindelijk werd het hem in 1885 toegestaan om toe te treden tot het wild-west-circus van Buffalo Bill. Hij kreeg vijftig dollar per week om zich door de blanke Amerikanen te laten bewonderen. Sitting Bull hield het vier maanden vol.
  Sitting Bull had enkele jaren rust in zijn hut bij de Grand River. Hij wilde zich echter niet aanpassen aan de Amerikaanse regels. Hij hield er twee vrouwen op na en weigerde christen te worden. Wel stuurde hij zijn kinderen naar een christelijke school, omdat hij vond dat ze lezen en schrijven moesten leren.
  In 1890 werd het weer onrustig onder de Indianen. De overheid besloot om Sitting Bull uit voorzorg in hechtenis te nemen. Op 15 december 1890 kwamen politiemannen hem halen. Ze werden opgewacht door de volgers van Sitting Bull. Toen ze Sitting Bull naar buiten sleurden ontstond een vuurgevecht. Het opperhoofd werd in zijn hoofd getroffen door een politiekogel en overleed.
  Sitting Bull werd eerst begraven in Fort Yates. In 1953 werden zijn resten herbegraven in Mobridge, South Dakota.
 • Op 15 december 1892 werd de oliemagnaat J. Paul Getty (zie foto rechts) geboren in Minneapolis, Amerika. Hij was de eigenaar van en leidde meer dan 100 bedrijven. Getty overleed in het jaar 1976.
   
 • Op 15 december 1654 begon een meteorologische dienst in ToscaniŽ met het dagelijks bijhouden van temperatuurmetingen.
   
 • 15 december 1832 was de geboortedag van de Franse ingenieur Alexandre Gustave Eiffel. Hij ontwierp de Eiffeltoren in Parijs ter gelegenheid van de tentoonstelling in 1899. De Eiffeltoren is zo'n 300 meter hoog.
 
   

Geschiedenis van vandaag

© copyright WorldwideBase 2005-2009