Geschiedenis van vandaag

 


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Geschiedenis van
16 december

 
   
 • De Britse staatsman Oliver Cromwell werd in april 1599 geboren in Huntington. De loopbaan van Oliver Cromwell begon gestalte te krijgen tijdens de burgeroorlog van 1642. Cromwell behoorde tot de kleine landadel, ook wel gentry genoemd, en was puritein.
  Cromwell voerde een zuivering van het parlement door, waarbij 40 Presbyterianen gevangen werden genomen. Bovendien was Oliver Cromwell het brein achter de gevangenneming en terechtstelling van koning Karel I.
  Oliver Cromwell nam de leiding van het land in handen door leider te worden van de Staatsraad. Hij regeerde bij dictatoriale volmachten. Op 16 december 1653 liet hij zich door de Krijgsraad benoemen tot Lord-Protector, een vorm van 'ongekroonde koning', voor de daarop volgende vier jaar.
   
 • De Duitse componist Ludwig van Beethoven werd op 16 december 1770 geboren in Bonn. Zijn vader was van Vlaamse afkomst en zanger en musicus van de hofkapel. Ludwig kreeg de grondbeginselen van de muziek dan ook letterlijk van huis mee.
  In 1787 ging Van Beethoven naar Wenen om te studeren bij Mozart, maar dit verblijf was van korte duur. Op uitnodiging van Haydn ging Ludwig in 1792 opnieuw naar Wenen. Helaas was de samenwerking niet optimaal.
  Ondertussen begon de reputatie van Ludwig van Beethoven als improvisator te groeien en in 1795 werden zijn eerste composities gepubliceerd. Afgezien van enkele concertreizen zou Beethoven Wenen niet meer verlaten.
  In 1798 ontdekte Beethoven dat zijn gehoor minder werd. De rest van zijn leven zou hij een constante strijd tegen deze handicap blijven strijden. Hierdoor kwamen zijn composities moeizaam tot stand.
  Ludwig is nooit getrouwd, hoewel er wel talloze relaties waren.
  Ondanks alle moeilijkheden slaagde Ludwig van Beethoven er beter in dan zijn voorgangers, om de muziek te gebruiken om uiting te geven aan de individuele expressiviteit. Beethoven overleed in het jaar 1827.
  In Bonn is het geboortehuis van Ludwig van Beethoven ingericht als museum. In dit gebouw bevindt zich ook het Beethovenarchief.
   
 • 16 december 1485 was de geboortedag van Catherine van Aragon, de eerste vrouw van Henry de achtste. Zij bezorgde hem zes kinderen, waarvan er slechts ťťn overleefde : Mary I. Henry scheidde van haar tegen de wil van de paus in, in zijn streven naar een mannelijke opvolger.
   
 • Op 16 december 1790 werd Koning Leopold I van BelgiŽ geboren. Hij werd de eerste koning van een onafhankelijk BelgiŽ. Leopold I was de oom van Queen Victoria.
   
 • Op 16 december 1949 werd Ahmed Sukarno verkozen tot de eerste president van IndonesiŽ.
 
   

Geschiedenis van vandaag

© copyright WorldwideBase 2005-2009