Geschiedenis van vandaag

 


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Geschiedenis van
17 januari

 
   
 • Op 17 januari 1899 werd de gangsterkoning Al Capone geboren in New York.  Capone was van Italiaanse afkomst. Op heel jonge leeftijd begon hij al te stelen en te moorden.
  Dankzij de zogenaamde 'Drooglegging' werd hij rijk en machtig. 'Drooglegging' was een verbod om alcohol te verkopen, dat in 1919 in de Verenigde Staten werd ingevoerd. Datzelfde jaar ging hij als lijfwacht van Colosimo naar Chicago. Na diens dood werkte hij voor Torrio. Het was een gouden tijd voor gangsters. Al Capone regelde de dranksmokkel van de familie en de verkoop ervan in Chicago. Hij kocht politie en ambtenaren om, zodat hij nooit werd gearresteerd. In 1925 werd Torrio gearresteerd.Capone nam de leiding over. Door de concurentie uit te moorden, kreeg Capone het monopolie in Chicago.
  Iedereen was bang voor Capone, ook wel 'scarface' genoemd. Op 24 november 1931 werd Capone veroordeeld voor belastingfraude. In 1939 kwam hij vrij. Hij leed aan syfillis. Capone stierf op 25 januari 1947.
  Capone behoorde tot de 'gangsterfamilie' van 'The Outfit' ....  lees meer op onze speciale pagina over Al Capone 
   
 • Op 17 januari 1977 werd Gary Gilmore in Utah,Amerika als eerste persoon ter dood gebracht met de elektrische stoel of de moderne guillotine.
  De doodstraf is een (door een rechtbank) opgelegde straf, waarbij de veroordeelde ter dood wordt gebracht. In Nederland en BelgiŽ is het opleggen van de doodstraf niet mogelijk, evenals in de meeste andere Europese landen. In sommige andere landen, zoals de Verenigde Staten en vele landen in Afrika, AziŽ en Latijns Amerika, vinden nog wel terdoodveroordelingen en executies plaats.
  In Europa is in de meeste landen een meerderheid duidelijk tegen de doodstraf, in de VS zijn voorstanders sterk in de meerderheid. Wel gaan er daar stemmen op, om vanwege juridische fouten (personen die zonder goede verdediging mogelijk ten onrechte ter dood worden veroordeeld) en de discriminatoire werking (zwarten worden sneller ter dood veroordeeld dan blanken, vooral als het slachtoffer blank is), een moratorium op de doodstraf te leggen, en er geen meer daadwerkelijk uit te voeren tot een herziening van de processen heeft plaatsgevonden.
  Er zijn diverse manieren om de doodstraf uit te voeren. In de VS is tegenwoordig vooral de dodelijke injectie met gif gebruikelijk. Een enkele keer wordt een veroordeelde nog gedood door middel van elektrocutie met de elektrische stoel, vergast in de gaskamer, gefusilleerd of opgehangen . Andere methoden die in het verleden gebruikt werden of in andere landen, zijn onder meer wurging, verbranding (brandstapel), onthoofding, kruisiging, steniging en vierendeling.
   
 • De bokslegende Cassius Clay werd geboren op 17 januari 1942. Op twaalfjarige leeftijd trok hij voor het eerst bokshandschoenen aan en dat was het begin van een ongeŽvenaarde zegetocht. In 1960 won hij een gouden medaille op de Olympische Spelen in Rome en twee jaar later werd hij voor het eerst professioneel wereldkampioen. Clay sloeg niet alleen letterlijk van zich af. In het openbaar deed weinig bescheiden uitspraken zoals het wereldberoemde ďIím the greatestĒ en in 1964 shockeerde hij zijn publiek nog meer door moslim te worden en zijn naam te veranderen in Mohammad Ali. In 1967 kreeg hij vijf jaar gevangenisstraf door zijn weigering om te vechten in Vietnam. Ook mocht hij niet meer boksen. Toen dat in 1971 weer mogelijk werd, werd hij al snel Amerikaans kampioen en in 1974 won hij eindelijk zijn wereldtitel terug, van George Foreman. Vier jaar lang was Ali onverslagen. In 1981 hing hij zijn bokshandschoenen definitief aan de haak. Later werd bij Mohammad Ali de ziekte van Parkinson vastgesteld.
 
   

Geschiedenis van vandaag

© copyright WorldwideBase 2005-2009