Geschiedenis van vandaag

 


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Geschiedenis van
18 juli

 
   
 • 18 juli 1918 is de geboortedag van Nelson Mandela. Hij was niet alleen de eerste zwarte Zuid-Afrikaanse president (van 1994 tot 1999), maar tevens de voorvechter en het boegbeeld in de strijd tegen de rassenongelijkheid. Mandela bracht een groot stuk van zijn leven in de gevangenis door, daar hij als vertegenwoordiger van de zwarte bevolkingsgroep oppositie voerde tegen de verdrukking, door een minderheid van blanke machtshebbers. Mandela werd het symbool van de strijd voor gelijkheid van alle rassen en won in 1993 daarvoor de Nobelprijs voor de Vrede.
    Lees verder op onze speciale pagina over Nelson Mandela 
   
 • Als we de geschiedenisbronnen mogen geloven en ervan uitgaan dat men reeds in het begin van onze huidige jaartelling een stipte agenda bijhield, zou op 18 juli van het jaar 64 zowat tweederde van de stad Rome in brand gestaan hebben. De toenmalige 'emperor' Nero ( en dan hebben wij het niet over de gelijknamige stripfiguur ) zou achteraf de stad Rome heropbouwen, maar zou volgens de geschiedkundige bronnen niet geliefd zijn, en vier jaar later uit Rome verdreven worden.
  Nero werd reeds op 17-jarige leeftijd tot Romeinse 'emperor' gebombardeerd en had de neiging om iedereen die hem op één of andere manier wou dwarsbomen, te liquideren. Ook zijn eigen moeder moest eraan geloven, want zij had kritiek op zijn 'geliefde'.
  De oorzaak van de brand in Rome is niet bekend, maar wel dat Nero de stad heropbouwde en veiligheidsmaatregelen nam om een dergelijke catastrofe in de toekomst te voorkomen.
   
 • 8 juli 1921 is de geboortedatum van de Amerikaanse astronaut en politicus John Glenn. Hij werd geboren in Cambridge, Ohio. Als piloot bij de Amerikaanse Marine vloog hij tijdens de tweede Wereldoorlog en de oorlog in Korea, in totaal 149 gevechtsvluchten.
  In 1957 werd hij de eerste persoon die een 'non stop' supersonische ( groter dan de snelheid van het geluid ) vlucht maakte over Amerika. Op de 20ste februari 1962 werd hij, samen met zes andere astronauten, de eerste Amerikaan die vanuit de ruimte rond de aarde toerde. Dit gebeurde met de Mercury capsule Friendship 7. Glenn werd hierdoor in Amerika aanzien als een nationale held. Van 1994 tot 1998 gooide hij zich in de politiek en gebruikte die weg en de bijkomende relaties om opnieuw de ruimte in te gaan. Hij kreeg dit in oktober 1998 voor mekaar. Als 77-jarige dook hij opnieuw de ruimte in, ditmaal met de space shuttle Discovery, en ging daarmee de geschiedenis in als de oudste persoon die ooit een ruimtereis maakte.
 
   

Geschiedenis van vandaag

© copyright WorldwideBase 2005-2009