Geschiedenis van vandaag

 


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Geschiedenis van
18 juni

 
   
  • Op 18 juni 1712 met de Franse schrijver, muziekcomponist en filosoof Jean-Jacques Rousseau geboren in Genève. Hij overleed op 2 juli 1778.  Rousseau was afkomstig uit een naar Genève uitgeweken familie van hugenoten. Hij kreeg een opleiding tot graveur.

    In 1728 verliet hij de stad, werd in Annecy door toedoen van Mme de Warens (1700-1762), bij wie hij later in Les Charmettes bij Chambéry woonde, rooms-katholiek, reisde door Europa en vervulde veel uiteenlopende functies. In Parijs bood hij aan de Académie een door hem ontworpen muzieknotatie aan, die geen succes had. Door bemiddeling van een aantal rijke beschermers werd zijn opera Les muses galantes (1745) opgevoerd en kwam hij in contact met de encyclopedisten (voor de Encyclopédie schreef hij artikelen over muziek); met Diderot sloot hij vriendschap, die later door allerlei oorzaken werd afgebroken. In Parijs begon ook de langdurige en veelvuldig onderbroken relatie met het dienstmeisje Thérèse Levasseur, dat hem vijf kinderen schonk, die door Rousseau allen naar een vondelingengesticht werden gebracht.
    Zijn eerste kans als schrijver kwam met een door de Académie van Dijon uitgeschreven prijsvraag, welke hij won met zijn Discours sur les sciences et les arts (1750). Het revolutionair getinte geschrift oogstte een geweldig succes,evenals zijn blijspel Le devin du village (1752), dat vooruitloopt op de opéra comique en op het Singspiel en nog altijd een sprankelende indruk maakt. De onafhankelijke Rousseau, die zijn leven lang wars was van alle etiquette, besloot zich terug te trekken uit mondaine kringen en als muziekkopiist in zijn onderhoud te voorzien.
    In 1754 keerde hij terug naar Genève, waar hij weer overging tot het protestantisme en het zeer belangrijke Discours sur l'origine et les fondements de l'inégalité parmi les hommes (1754) schreef, waarin hij de natuurstaat verheerlijkt (aanknopend bij de mythe van de 'bon sauvage', de 'edele wilde'); hij betoogt dat die verdwenen is door de introductie van de eigendom (in concreto de grondverdeling), oorzaak van alle ongelijkheid en uitbuiting, en beschouwt de staat als een creatie van de machtigen ter bestendiging van de bestaande toestand ....    lees verder op onze speciale pagina over Jean-Jacques Rousseau 
     
  • Op 18 juni 1155 werd Frederick I gekroond tot heilige Romeinse keizer door paus Adrianus de vierde in Rome.
 
   

Geschiedenis van vandaag

© copyright WorldwideBase 2005-2009