Geschiedenis van vandaag

 


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Geschiedenis van
18 maart

 
   
 • Op 18 maart 1922 werd de Indiase leider Mohandas (Mahatma) Gandhi veroordeeld tot zes jaar gevangenschap, wegens burgerlijke ongehoorzaamheid.
  Ik ben Mohandas Gandhi. Mensen die mij bewonderen noemen me Mahatma 'Grote ziel'. Maar die benaming heeft mij vaak diep gekwetst en aangenaam vind ik hem nooit. Ik ben op 2 oktober 1869 in de Indiase havenstad Porbandar geboren. Mijn vader heette Karamchand en mijn moeder Putlibai en ik was hun jongste kind. Mijn vader was minister-president van enkele kleine staten op het schiereiland Kathiawar van de deelstaat Gujarat van het toenmalige Brits-IndiŽ. Op mijn vroegste foto ben ik zeven, met een vrolijk, lief gezicht, prachtige ogen en heel grote oren. Als kind was ik erg nieuwsgierig en plaagde ik graag.
  Op m'n dertiende werd ik uitgehuwelijkt aan de even oude Kasturbai. Wij kregen vier zoons. Dat vroege huwelijk heeft ons veel problemen bezorgd, maar mijn vrouw is voor mij een grote kameraad gebleven. Ik heb er veel aan gedaan om een eind te maken aan de gewoonte van uithuwelijken en te vroeg trouwen.
  Ik heb een voorliefde om te experimenteren, eerst in de persoonlijke sfeer met kleding, voeding, lichaamsbeweging en vriendschappelijke contacten, later ook bij maatschappelijke en politieke acties. Mijn autobiografie heet dan ook 'Het verhaal van mijn experimenten met de waarheid'. Tijdens mijn studie rechten in Londen liep ik van huis naar de universiteit om me de kosten van vervoer uit te sparen. Ik ben een goede loper gebleven en heb vele voettochten gemaakt .....
    Lees verder op onze speciale pagina over Mohandas (Mahatma) Gandhi
   
 • De uitvinder van de dieselmotor, Rudolf Diesel, werd geboren in Parijs op 18 maart 1858.
  Toen in 1870 de Frans-Pruisische oorlog uitbrak was hun gezin vanwege hun Duitse afkomst in Frankrijk ongewenst zodat ze naar Londen emigreerden. Diesel studeerde in MŁnchen als ingenieur en verhuisde daarna weer naar Frankrijk.
  Rond 1885 was Rudolf Diesel van plan de Otto-motor te verbeteren, door de ontstekingsbron buiten de motor overbodig te maken. Hij wilde de benzinedamp en lucht zodanig samenpersen zodat het spontaan zou ontbranden.
  Zijn uitvinding had een sociaal doel: hij wilde de arbeiders onafhankelijkheid bieden. Zijn motor zou overal toepasbaar zijn en op een goedkope brandstof lopen zodat industriŽle processen vereenvoudigd konden worden.
  In 1892 vroeg Diesel patent aan en een jaar later bouwde hij zijn prototype. Dit prototype werkte nog niet volledig naar wens: door een grote ontploffing kwam Diesel bijna om het leven!
  Na experimenten met poederkool en dierlijk vet, bleek de Dieselmotor het beste te draaien op ruwe olie. De motor werd vooral een succes voor de zwaardere vervoermiddelen.
 
   

Geschiedenis van vandaag

© copyright WorldwideBase 2005-2009