Geschiedenis van vandaag

 


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Geschiedenis van
18 oktober

 
   
  • Op 18 oktober 1842 legt de Amerikaanse uitvinder Samuel Morse de eerste telegraafkabel. Hij was de zoon van een dominee en werd in 1791 geboren in Charlestown.Tijdens zijn leven stond de ontwikkeling van de elektriciteit nog in de kinderschoenen. Morse had altijd belangstelling gehad voor elektriciteit en toen er dan ook een onderzoek werd gedaan naar het plaatsen van een weekijzeren kern in een spoel, kwam hij op het idee om door middel van een schakelaar en een elektromagneet signalen over grote afstand over te brengen.
    Hij begon te experimenteren met verschillende ideeŽn en na drie jaar was zijn eerste werkende model van de elektrische telegraaf gereed in 1837. Hij was vroeger een verwoed schilder, maar besloot het schilderen op te geven en zo kon hij al zijn tijd besteden aan het telegrafiesysteem.
    Hij riep de hulp in van een vriend en samen ontwikkelden zij een systeem om letters en cijfers te vervangen door strepen van verschillende lengten. Deze originele Morse code werd lange tijd gebruikt maar was wat onpraktisch want sommige letters hadden ruimte in het midden en strepen van verschillende lengte. Men sprak toen niet van punten en strepen maar van korte en lange strepen. De code werd in 1851 vervangen door de Duitser Gerke door een code die thans nog wordt gebruikt. De nieuwe code werd in 1865 internationaal aanvaard. Er bleef toch een grote overeenkomst bestaan tussen de nieuwe en de originele code. Om de uitvinding commercieel aantrekkelijk te maken moest Morse de interesse van grote instituten zien op te wekken. Omdat dit niet het vereiste resultaat had besloot Morse voor eigen rekening een telegrafielijn op te zetten. Hij speelde het klaar om 30.000 dollar borg te krijgen en opende een telegrafielijn tussen Washington en Baltimore, waarvoor hij de steun van het Congres kreeg. Op 28 Mei zond Morse zijn eerste bericht: WHAT HATH GOD WROUGHT....   lees verder op onze speciale pagina over Morse 

     
  • 18 oktober is de 'Dag van Alaska', want op 18 oktober 1867 nam Amerika officieel Alaska over van Rusland.
    Op diezelfde dag, maar dan in het jaar 1898 wapperde de Amerikaanse vlag over Puerto Rico. Puerto Rico besloot namelijk vrijwillig om zich als Staat te vervoegen met Amerika. Het bestaat uit een groot eiland en daarnaast verschillende kleine eilandjes in West IndiŽ.
 
   

Geschiedenis van vandaag

© copyright WorldwideBase 2005-2009