Geschiedenis van vandaag

 


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Geschiedenis van
19 mei

 
   
  • Op 19 mei 1536 werd Anne Boleyn, de koningin van Engeland en echtgenote van koning Hendrik de achtste onthoofd wegens overspel.
    Anne Boleyn is één van de beroemdste en meest besproken koninginnen uit de Engelse geschiedenis, zelfs al was zij slechts drie jaar koningin. Zij was de dochter van een ambitieuze knecht en nicht van de graaf van Norfolk en groeide op in Frankrijk. Toen ze terugkeerde naar Engeland was haar stijl haar grootste charme. Ze had een waaier aan bewonderaars en was stiekem verliefd op Henry Percy. Al vlug liep ze in de kijker van koning Hendrik VIII. Percy werd verwijderd uit het hof en king Henry probeerde Anne voor zich te winnen, maar zij weigerde. Haar zus Mary was een tijdlang het liefje van de koning en had er slechts een ferm schandaal aan over gehouden. Anne wou geen speeltje zijn en vroeg de koning met haar te trouwen. Henry de achtste, die op dat moment gehuwd was, weigerde en Anne wachtte bijna zeven jaar op een definitieve ja. In het jaar 1533 traden zij tenslotte in het huwelijk. Anne slaagde er echter niet in om hem een zoon als opvolger te schenken, zodat het verhaal voor Anne drastisch afliep. Zij werd onthoofd op valse aantijgingen van overspel. Haar dochter Elizabeth zou de grootste koningin worden die Engeland ooit heeft gekend.
     
  • Op 19 mei 1872 overleed Johan van Dale, een leraar die een stempel zette op onze taal. Van zijn hand is de gekende 'dikke van Dale'.
    De eerste versie van de (toen nog niet zo héél) dikke Van Dale werd geschreven door Johan Hendrik van Dale (1828 - 1872). Eigenlijk was dit de tweede uitgave van het in 1864 gepubliceerde Nieuw woordenboek der Nederlandsche taal van I.M. Calisch en N.S. Calisch, dat in de periode 1870-1872 door Van Dale bewerkt werd. Johan Hendrik van Dale was onderwijzer en stadsarchivaris te Sluis (Nederland). Hij stierf in 1872 toen het woordenboek nog maar tot de Y gereed was. Zijn assistent Jan Manhave voltooide de uitgave.
 
   

Geschiedenis van vandaag

© copyright WorldwideBase 2005-2009