Geschiedenis van vandaag

 


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Geschiedenis van
20 december

 
   
 • De bekende autobanden fabrikant Harvey Samuel Firestone werd geboren op 20 december 1868. Het was in het jaar 1900 dat Firestone de "Firestone Tire & Rubber Company" oprichtte in Akron, Ohio. De eerste jaren verkocht hij banden van andere fabrikanten maar reeds in 1903 begon hij zelf rubberen autobanden te produceren. Vanaf 1904 werkte hij samen met de al even bekende Henry Ford, zodat alle wagens van deze autoconstructeur met Firestone banden werden voorzien. Het was het begin van een succesverhaal want doorheen de afgelopen eeuw werd de naam Firestone wereldbekend en dit zowel binnen als buiten de autobandenindustrie. Hij was ťťn van de succesvolle ondernemers die, in het begin van de twintigste eeuw, de industriŽle bloei van Amerika hielpen verwezenlijken. Firestone, Ford en de uitvinder Thomas Edison werden in die tijd beschouwd als de drie industriŽle leiders van Amerika. Ze werkten vaak samen en gingen ook samen op vakantie.
   
 • Mahathir bin Mohamad was eerste minister van MaleisiŽ van 1981 to 2003. Hij werd geboren op 20 december 1925.
  Op 31 oktober 2003 zet Mahathir Mohamad een punt achter zijn 22-jarige bewind als eerste minister van MaleisiŽ.
  In de euforie voor het aftreden van Mahathir wordt de premier in eigen land geroemd voor zijn succesvol economisch beleid, het vermijden van rassenrellen en het realiseren van politieke stabiliteit. Kritiek is er maar weinig te horen. Dat is niet zo verrassend in een maatschappij waar afwijkende meningen niet worden aangemoedigd. Of - zoals een prominent dissident het cynisch uitdrukt - er bestaat vrijheid van meningsuiting, maar alleen voor Mahathir.
  Politici van de oppositie en mensenrechtengroepen vinden dat het beleid van Mahathir niet te evalueren is zonder iets te zeggen over het lot van Anwar Ibrahim (zie foto rechts), die in 1998 door Mahathir werd ontslagen en in de gevangenis werd gestopt om te vermijden dat hij hem politiek kon bedreigen. Volgens de tegenstanders behoren opsluiting zonder proces, het muilkorven van de media en het gerecht, 'vriendjeskapitalisme' en verspillende uitgaven net zo goed tot Mahathirs erfenis als zijn economische realisaties.
  In het buitenland wordt de figuur van Mahathir geassocieerd met zijn recente harde opmerkingen over de joden.
   
 • Op 20 december 1987 zonk een Filippijnse ferry, met meer dan 1.500 passagiers aan boord, in het met haaien bevolkte water, ten zuiden van Manila. De ferry zonk na een aanvaring met een olietanker. Deze scheepsramp eiste uiteindelijk meer slachtoffers dan de ramp met de Titanic.
 
   

Geschiedenis van vandaag

© copyright WorldwideBase 2005-2009