Geschiedenis van vandaag

 


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Geschiedenis van
20 februari

 
   
 • De Sovjet-Russische staatsman Alexej Nikolajevitsj Kosygin werd geboren in het Russische St.-Petersburg op 20 februari 1904.
  Kosygin sloot zich als vijftienjarige bij het Rode Leger aan en volgde na de demobilisatie een technische opleiding in zijn geboortestad. In 1924 vertrok hij naar Siberië, waar hij werkzaam was bij verbruikscoöperaties en in 1927 lid werd van de Communistische Partij. In 1936 werd hij fabrieksdirecteur en in 1938 voorzitter van de Leningradse stadssovjet. In 1939 werd hij volkscommissaris van de textielindustrie en lid van het Centraal Comité.
  Tijdens de Tweede Wereldoorlog bekleedde Kosygin ministeriële posten in de economische sector en sinds 1943 was hij voorzitter van de Raad van Volkscommissarissen der Russische Republiek. In 1946 werd hij kandidaat-lid van het Politburo, in 1952 lid van het Presidium. Na de dood van Stalin in 1953 raakte hij tijdelijk op de achtergrond.
  In 1956 werd Kosygin plaatsvervangend minister-president van de Sovjet-Unie, een jaar later kandidaat-lid van het Presidium en in 1960 volledig lid. Zijn verhouding met Chroesjtsjov was waarschijnlijk minder goed dan die met Mikojan, met wie hij als econoom en politicus veel meer gemeen had. In 1964 maakte Kosygin dan ook deel uit van de oppositie die Chroesjtsjov ten val bracht. Hij werd diens opvolger als regeringsleider. Samen met Brezjnev, die toen de hoogste partijfunctie verwierf, vormde Kosygin sindsdien het leidende tweetal dat de Sovjet-Unie regeerde ....  lees verder op onze speciale pagina over Kosygin 

   
 • De Amerikaanse toneel- en filmacteur Sidney Poitier werd geboren in Miami, op 20 februari 1924.
  Hij speelde eerst bij het American Negro Theatre, kreeg zijn eerste kans op Broadway in Lysistrata en speelde daar met veel succes in Anna Lucasta.
  In 1950 maakte hij zijn filmdebuut in 'No way out'. Internationale bekendheid verwierf hij met zijn rol als Miller in 'The blackboard jungle' (1955). In de jaren zestig was hij onbetwist Hollywoods bekendste zwarte acteur. In het jaar 1963 kreeg hij trouwens als eerste zwarte acteur een oscar in de categorie 'beste acteur'. Dit was voor zijn hoofdrol in de film 'Lilies of the field' (1963).
  In 1972 regisseerde hij zijn eerste film, 'Buck and the preacher', waarin hij tevens een hoofdrol speelde. Als regisseur is hij echter minder succesvol. In 1980 publiceerde hij zijn autobiografie, 'This life'.  In 1992 en in 2002 kreeg hij een ere-Oscar voor zijn hele filmcarrière.
 
   

Geschiedenis van vandaag

© copyright WorldwideBase 2005-2009