Geschiedenis van vandaag

 


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Geschiedenis van
20 januari

 
   
 • De Italiaanse filmregisseur Federico Fellini werd geboren op 20 januari 1920 in Rimini (Italië).
  Fellini regisseerde in de jaren vijftig zijn eerste films. Aanvankelijk stond hij sterk onder invloed van het neorealisme. In zijn latere films verschoof het accent van de sociale werkelijkheid naar de psychologie van de hoofdpersonen, hun fantasieën en obsessies. Zijn voorkeur voor illusies gaat gepaard met een neiging om tegelijk de schijnwereld, o.a. van de Italiaanse aristocratie, de rooms-katholieke Kerk en het platteland, te ontluisteren.
  Federico Fellini kreeg zijn opvoeding op een katholiek internaat, waar een strenge discipline heerste. Het verhaal doet de ronde dat Fellini het internaat ontvluchtte door met een rondreizend circus mee te gaan. Vermoedelijk is dit een typisch felliniaanse legende, toe te schrijven aan Fellini`s voorliefde om ook zijn eigen levensgeschiedenis te vermengen met gefantaseerde gebeurtenissen. Deze eigenschap verklaart ook zijn liefde voor de circuswereld, die uit bijna al zijn films blijkt.
  In 1937 vertrok Fellini naar Rome, waar hij als journalist, als tekenaar van karikaturen voor een satirisch weekblad en als schrijver van variététeksten zijn brood verdiende. Daarnaast werkte hij mee aan filmscenario`s.
  In 1943 trouwde hij met Giulietta Masina (1921-1994), een comédienne, die een rol vertolkte in een door Fellini geschreven hoorspel en later in zes van zijn films een hoofdrol speelde.....   lees verder op onze speciale pagina over Federico Fellini 
   
 • De Amerikaanse astronaut Edwin (Eugene) Aldrin werd geboren in Montclair, New York, op 20 januari 1930. Aldrin maakte als bemanningslid van de Gemini 12 in november 1966 een ruimte- 'wandeling' van 129 min.
  Als bemanningslid van de Apollo 11 zette hij op 21 juli 1969 als tweede mens voet op de maan.
  Aldrin maakte deel uit van het Apollo-project, het in 1972 voltooid Amerikaans ruimtevaartprogramma dat als voornaamste oogmerk had een bemande landing op de Maan en een verkenning van het oppervlak. Na de lancering van de Apollo 11 (16 juli 1969) daalden op 20 juli Neil Armstrong en Edwin Eugene Aldrin in de LM (lunar module, maansloep) naar het maanoppervlak af, terwijl de Apollo zelf, met aan boord Michael Collins, in een parkeerbaan rond de Maan bleef cirkelen. Op 21 juli zette Armstrong als eerste mens voet op de Maan. Nadien werden nog vijf geslaagde maanlandingen uitgevoerd. De Apollo-cabine werd na de beëindiging van het bemande maanvluchtenprogramma nog gebruikt bij andere projecten, o.a. in 1975 bij een koppeling aan de Russische Sojoez.
 
   

Geschiedenis van vandaag

© copyright WorldwideBase 2005-2009