Geschiedenis van vandaag

 


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Geschiedenis van
20 november

 
   
 • Edwin Powell Hubble, geboren op 20 november 1889, was een vooraanstaand Amerikaans astronoom. Een van zijn belangrijkste ontdekkingen was de uitdijing van het heelal.
  Hubble werd geboren in Marshfield in de staat Missouri en wijdde zich gedurende zijn studie aan de Universiteit van Chicago, vooral aan wiskunde en astronomie. Hij haalde een bachelorsdiploma in 1910. De daaropvolgende drie jaar bracht hij met een Rhodes Scholarshipbeurs door in Oxford (Engeland), waar hij rechten studeerde en een M.A. (Master of Arts) diploma verwierf.
  Hij keerde terug naar de astronomie aan het Yerkes Observatory van de Universiteit van Chicago, waar hij de doctorstitel behaalde in 1917. Hierop werd Hubble een baan aangeboden door George Ellery Hale, de grondlegger en directeur van het Mount Wilson Observatory horend bij het Carnegie-instituut, bij Pasadena, CaliforniŽ. Hier bleef hij werken tot aan zijn dood in 1953.
  Hij begon op Mount Wilson ongeveer in dezelfde tijd dat de 100 inch Hooker telescoop werd voltooid, toen de krachtigste telescoop ter wereld. Hubble's waarnemingen met deze telescoop in 1923-24 bewezen overtuigend dat dat de wazige "nevelvlekken" die eerder met minder sterke telescopen waren waargenomen geen deel uitmaakten van ons melkwegstelsel, zoals eerder werd gedacht, maar zelf sterrenstelsels waren die buiten de melkweg lagen. Daarna ontdekte Hubble samen met Milton Humanson, de relatie tussen snelheid en afstand die tot het idee van het uitdijend universum aanleiding gaf. Deze relatie staat thans bekend als de wet van Hubble.
  Kort voor zijn dood werd de 200-inch Hale telescoop in Palomar voltooid. Hubble was de eerste die er gebruik van kon maken. Hij overleed aan een beroerte op 28 september 1953.  De Hubble Ruimtetelescoop die om de aarde draait is naar hem vernoemd.
   
 • Robert Francis Kennedy, geboren op 20 november 1925,  was een Amerikaans jurist en presidentskandidaat. Hij was een zoon van Rose Fitzgerald en Joseph P. Kennedy Sr. en een broer van de Amerikaanse president John F. Kennedy. JFK koos hem als de Attorney General (Minister van Justitie) in zijn kabinet. Hij werkte nauw samen met zijn broer tijdens de invasie van de Varkensbaai en de Cuba-crisis.  Robert Kennedy bleek een loyaal politicus in verscheidene van zijn broer's campagnes.
  In 1968 was hij zelf presidentskandidaat in de verkiezingen. Hij had net de voorverkiezing in CaliforniŽ gewonnen toen hij kort na middernacht op 6 juni 1968 werd neergeschoten. Als dader werd Sirhan Sirhan gearresteerd. Robert Kennedy overleed de volgende dag in het ziekenhuis. Net als bij de moord op zijn broer in 1963 zijn er ook over deze aanslag veel vragen. Er circuleren verschillende theorieŽn over het hoe en waarom van deze gebeurtenis.
  In 1998 werd een speciale dollarmunt uitgegeven met Robert Kennedy op de ene kant, en emblemen van het Departement van Justitie en de Senaat op de andere.
   
 • Op 20 november 1945 begon in het Internationaal Militair Tribunaal in Nurenberg (Duitsland) het monsterproces tegen 24 nazi-hoofdpersonen uit de Tweede Wereldoorlog. Onder andere Goering en Hess zaten in de beklaagdenbank. Het proces zou uiteindelijk 218 dagen duren.
   
 • Op 20 november 1818 verklaarde Simůn BolŪvar Venezuela onafhankelijk van Spanje.
   
 • 20 november 1929: in Parijs vond de eerste one-man tentoonstelling plaats van Salvador Dali.
 
   

Geschiedenis van vandaag

© copyright WorldwideBase 2005-2009