Geschiedenis van vandaag

 


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Geschiedenis van
20 oktober

 
   
 • De jonge Franse dichter Arthur Rimbaud werd op 20 oktober 1854 geboren te Charleville. Toen hij zes jaar was verliet zijn vader het ouderlijk huis. Rimbaud kreeg van zijn moeder een strikt religieuze opvoeding. Op zijn zestiende werd zijn eerste gedicht gepubliceerd en liep hij van huis weg om door Frankrijk en België te zwerven. Hij werd door de politie opgepakt en weer naar huis gebracht. Een jaar later ontmoette hij Paul Verlaine. Deze verliet zijn gezin voor Rimbaud en samen vestigden zij zich in Londen. In 1873, te Brussel, wilde Rimbaud de relatie verbreken. Verlaine schoot Rimbaud na een hierop volgend gevecht door de pols. Hierop werd Verlaine gevangen genomen en keerde Rimbaud terug naar het huis van zijn moeder.
  In 1873 verscheen "A Season in Hell" een destijds slecht ontvangen spirituele autobiografie. Teleurgesteld gaf Rimbaud het schrijven op en verbrandde hij zijn manuscripten. Rimbaud bestudeerde daarna diverse talen, zoals Duits, Engels, Spaans , Italiaans, Russisch, Grieks en Arabisch. Hij werkte als leraar in Duitsland, lader en losser in Marseille en als militair voor het Nederlandse leger in Sumatra. In 1876 beroofde hij een koetsier in Wenen. De laatste jaren van zijn leven werkte hij voor diverse werkgevers in de import en export handel. Hij handelde in porselein, wapens en slaven. In 1891 kreeg Rimbaud last van pijn in zijn linkerknie. Zijn linkerbeen werd geamputeerd. Arthur Rimbaud overleed aan kanker op 10 november 1891 te Marseille en werd begraven in Charleville.
   
 • Op 20 oktober 1827 vond 'The Battle of Navarino' plaats. Deze baai bevindt zich in het zuid westen van het Griekse schiereiland Peloponnesos. Bij de naam staan twee gekruiste sabels afgebeeld als symbool van de krijgshaftige gebeurtenis die daar op die datum heeft plaatsgevonden. De baai van Navarino vormde het decor voor een vier uur durend massaal treffen tussen een geallieerd eskader van Engelse, Franse en Russische oorlogsschepen en de Turks-Egyptische vloot. Van maritiem-historisch belang is, dat deze zeeslag tevens de laatste in de geschiedenis was, die uitsluitend met zeilschepen werd geleverd. Niet dat er overigens veel onder zeil gemanoeuvreerd hoefde te worden want de kern van de slaags geraakte schepen had de ankers al uitgeworpen voordat het eerste schot werd gelost.
   
 • Op 20 oktober 1822 konden de Britten voor de eerste keer de Engelse krant 'The Sunday Times' lezen. The Sunday Times groeide met de jaren uit tot de belangrijkste Engelse zondagskrant.
   
 • 20 oktober 1968 is de dag waarop Jacqueline of Jackie Kennedy, de weduwe van de vermoorde Amerikaanse president Kennedy, opnieuw in het huwelijksbootje stapte. De uitverkorene was de flamboyante en schatrijke Griekse scheepsmagnaat Aristoteles Onassis. Jacqueline Kennedy Onassis dankt haar bekendheid voor een groot deel aan het feit dat ze twee keer een beroemde en zeer vermogende echtgenoot had. Ze trouwde in 1953 met senator John F. Kennedy en droeg haar steentje bij aan zijn verkiezing tot president van de Verenigde Staten in 1961. Haar sterrenstatus dateert van die tijd: als Jackie meeging op campagne, stroomden de mensen in massa's toe. Het verhaal wil zelfs dat de dag nadat zij haar haren kort liet knippen de Amerikaanse kappers geconfronteerd werden met duizenden vrouwen die ook die nieuwe coupe wilden.
  De moordaanslag op president Kennedy in 1963 maakte haar zo mogelijk nog bekender. Menigeen zal zich nog de foto van de begrafenis herinneren waarbij Jacqueline –gesluierd en geheel in het zwart– te midden van de familie Kennedy in zichzelf gekeerd en strak als een beeldhouwwerk de gang van zaken gadeslaat. Op de voorgrond de kleine John junior, die volgens overlevering een militaire groet brengt.  Na veel speculaties over mogelijke huwelijkskandidaten hertrouwde Jacqueline in 1968 met de rijke Griekse reder Aristoteles Onassis. Ook dit huwelijk heeft niet lang geduurd. Onassis, die veel ouder was, overleed na zeven jaar.
 
   

Geschiedenis van vandaag

© copyright WorldwideBase 2005-2009