Geschiedenis van vandaag

 


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Geschiedenis van
20 september

 
   
 • De Italiaanse filmactrice Sophia Loren, in feite Sofia Scicolone (geboren in Rome op  20 september 1934), speelde sinds 1950 figurantenrolletjes. Haar eerste belangrijke rollen speelde zij in L'oro di Napoli (1954) en Peccato che sia una canaglia (1954). In 1957 ging zij naar Hollywood, waar zij zich ontwikkelde tot een opmerkelijk begaafd en veelzijdig actrice in films als Desire under the elms (1957), The key (1958), The black orchid (1958), Heller in pink-tights (1959) en The millionairess (1960). Nadien speelde zij, zowel in de Verenigde Staten als in Europa, met constant succes in een groot aantal films.
   
 • Op 20 september 1973 verslaat de legendarische tennisster Billie Jean King haar mannelijke collega Bobby Riggs, in de speciaal georganiseerde 100.000 dollar tenniswedstrijd van Houston Astrodome. Deze wedstrijd werd bestempeld als 'de match van de sexen' en Billie Jean King versloeg haar mannelijke tegenspeler in drie sets : 6-4, 6-3 en 6-3.  
  Billie Jean King werd geboren in Longbeach, Californië op 3 oktober 1943. Toen ze achttien was verbaasde ze Margaret Smith Court (de nummer 1 van toen), door van haar te winnen op Wimbledon. In 1967 zij werd de eerste vrouwelijke tennisspeler die 3 keer won op Wimbledon en op de U.S. Open, in alle categorieen (single, dubbel en mix). Zij was in 1971 de eerste vrouwelijk atlete die meer dan 200.000 dollar verdiende in één enkel seizoen. Billie Jean King nam het op voor vrouwen om vergelijkbaar te verdienen in tennis. Zij won Wimbledon 10 keer en de U.S. Open 5 keer. De Australian Open en Roland Garros allebij 1 keer. In 1973 stopte ze met single-tennis, maar ging door met spelen in team en dubbels tot 1978. Ook in deze categorieën was ze een fantastische speelster. Billie Jean King richte de eerste succesvolle proffesionele tennis tour voor vrouwen op. Ze stichte ook tennis klinieken voor minder bevoorrechte kinderen. Voor haar bijdrage aan tennis, kreeg Billie Jean King de National Service Bowl.
   
 • De Portugese ontdekkingsreiziger Ferdinand Magellan (1480-1521) leidde de eerste zeilreis rond de wereld, waarmee het bewijs werd geleverd dat de wereld rond is.
  Magellan werd in een zeer welgestelde familie geboren. Hij diende van 1505 tot 1512 in het Portugese leger te India. Van 1513 tot 1514 diende hij in het Portugese leger in Marokko. Hij werd beschuldigd van financiële ongeregeldheden en viel uit de gratie van de Portugese koning Manuel I. Hierdoor kon hij van Portugese kant niet op financiering van zijn geplande ontdekkingsreis, om de Oost Indische eilanden via een westerse route te bereiken, rekenen.In 1517 besloot Karel l van Spanje om de expeditie te financieren. Op 20 september 1519 ging Magellan met vijf schepen op reis.  Hij verkende de Rio de la Plata en overwinterde daarna in Patagonië. Op 21 oktober ontdekte hij de nu naar hem vernoemde Straat van Magellan en op 28 oktober bereikte hij de Pacifische Oceaan. Zijn dan nog uit drie schepen (de 'Concepción', de 'Trinidad' en de 'Victoria') bestaande vloot zeilde nu in noord westelijke richting.
  Twee maanden lang kregen ze geen land in zicht. Op 6 maart 1521 bereikte Magellan de Marianas en tien dagen later de Filippijnen, waar hij op 27 april werd vermoord toen hij partij koos voor één van twee vechtende groepen bewoners van de eilanden. De resterende bemanning verbrandde de 'Concepción', omdat deze niet meer zeewaardig was. De andere twee schepen zeilden verder naar Borneo en de Molukken. De 'Trinidad' zette koers naar Panama, maar leed schipbreuk. De 'Victoria' zeilde over de Indische Oceaan en rond Kaap de Goede Hoop. Van alle op de expeditie uitgevaren schepen keerde alleen de 'Victoria' terug naar Spanje en voltooide zo de eerste zeilreis rond de wereld.
 
   

Geschiedenis van vandaag

© copyright WorldwideBase 2005-2009