Geschiedenis van vandaag

 


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Geschiedenis van
21 december

 
   
 • De Amerikaanse actrice Jane Fonda werd geboren op 21 december 1937 in New York, als de dochter van acteur Henry Fonda en Frances Seymour Brokaw. Op 21 december 1991 trouwde ze met televisie-magnaat Ted Turner. Het huwelijk eindigde in mei 2001. Voordien was ze gehuwd met Roger Vadim, daarna met Tom Hayden.
  In 1954 maakte zij haar debuut voor het publiek in de Omaha Community Theatre productie van 'The Country Girl'. Haar filmdebuut vond plaats in het jaar 1960, met de film 'Tall Story'. Haar werk als actrice leverde haar twee Academy Awards op, voor de film 'Klute' (1971) en 'Coming Home' (1978) en vijf oscarnominaties als beste actrice in de films 'They Shoot Horses, Don't They?' (1969), 'Julia' (1977), 'Morning After, The' (1986) en 'On Golden Pond (1981)'. Naast haar succesvolle loopbaan als actrice had zij nogal een woelig privéleven. Ze werkte zich in de kijker als heftige tegenstandster van de oorlog in Vietnam. In de tachtiger jaren trad ze op het voorplan met de aerobic-hype die ze creëerde en de daarbij horende uitgave van het "Jane Fonda's Workout Book" en de aerobic video's ... een regelrechte succesformule.
   
 • De Russische staatsman Joseph Wissarionowisch Stalin werd geboren op 21 december 1879 te Gori. Hij ontwikkelde zich tot een staatsman, die geen tegenspraak tolereerde. Hierdoor heeft zijn staatsvorm, die ook wel als Stalinisme wordt aangeduid, een negatieve klank gekregen, doordat veel mensen hun vrijheid of hun leven verloren tijdens de dertig jaren van Stalins leiderschap.
  Stalin begon zijn politieke loopbaan tijdens zijn priesterschap bij de Orthodoxe kerk. Vanwege deze politieke activiteiten moest hij zijn priesterschap opgeven in 1899. In 1903 sloot hij zich bij de Bolsjewieken van Lenin aan. Hij maakte snel carrière binnen de partij, vooral dankzij zijn organisatorische gaven. Tijdens de Oktoberrevolutie van 1917 speelde Stalin een grote rol. De tsaar en zijn familie werden tijdens deze opstand vermoord en de communistische partij greep de macht.
  In de jaren die volgden ontdeed Stalin zich van zijn voormalige bondgenoten Trotzki, Bucharin en anderen, waardoor hij alleenheerser werd binnen de partij. Stalin lanceerde zijn eerste vijfjarenplan in 1929. Hierin stond hem een modernisering van de industrie en landbouw voor ogen. Aanvankelijk waren deze plannen weinig succesvol: ongeveer twintig miljoen Russen stierven de hongersdood.
  Tussen 1934 en 1938 vond de "Grote Zuivering" plaats. Door show-processen ontdeed Stalin zich van zijn laatste opponenten. Tijdens deze periode van terreur kwamen miljoenen mensen om het leven terwijl miljoenen anderen verplicht werden te verhuizen naar andere streken binnen Rusland.
  In 1939 sloot Stalin een niet-aanvalsverdrag met Hitler en annexeerde hij een deel van Finland en de Baltische staten. Door de Duitse inval in Rusland in 1941 werd hij echter toch gedwongen tot actieve deelname aan de wereldoorlog.
  Tijdens de drastische zuiveringen waren ook veel officieren omgebracht. Hierdoor kwam Rusland kundige legerleiders tekort en werden grote verliezen geleden.
  De geallieerde leiders ontmoetten elkaar in Teheran (1943), Jalta (1945) en Potsdam (1945). Tijdens deze bijeenkomsten werden de invloedssferen voor na de oorlog vastgesteld en werd hierdoor de kiem gelegd voor de naoorlogse "Koude Oorlog".
  Na de vorming van de Nato in 1949 markeerde het "ijzeren gordijn" de grens tussen het communistische oosten en het kapitalistische westen van Europa. De echte strijd tussen de grootmachten VS. en Rusland werd echter gestreden in Azië tijdens de Koreaoorlog (1950-1953).
  De populariteit van Stalin nam na diens dood in 1953 snel af. Dit mede door het besef, dat miljoenen Russen het leven hadden verloren tijdens de machtstrijd van de despoot.
   
 • De muzieklegende Frank Zappa werd geboren op vandaag, 21 december 1940. Frank Zappa was één van de meest deskundige en talentvolle componisten van het rock tijdperk; zijn muziek combineerde waardering voor klassieke componisten zoals Stravinsky met een affiniteit voor vijftiger jaren doo wop rock ´n roll en een liefde voor heavy gitaar-rock. Maar zappa was ook een satiricus die het leven van zijn fans jarenlang met zijn geweldige gevoel voor humor en absurdisme veraangenaamde, zelfs wanneer dit de grenzen van goede smaak ver te buiten ging. Op zijn Barking Pumpkin label bracht hij gigantische hoeveelheden van zijn composities uit en weigerde hij samen te werken met de grote maatschappijen.
  Zappa raakt op zeer jonge leeftijd geïnteresseerd in muziek maar slaagt er wel in zijn studie aan het Chaffey College in Alta Loma, Californië af te maken. Hij schrijft een aantal nummers voor wat low-budget films en koopt met het verdiende geld een simpele opname studio. In 1964 speelt hij zijn composities in de lokale band The Soul Giants die twee jaar later hun naam veranderen in The Mothers. In 1966 volgt een platencontract bij verve, een divisie van MGM, waarbij het debuutalbum Freak Out wordt uitgebracht. verve staat er wel op dat The Mothers voortaan The Mothers Of Invention gaan heten. Het publiek maakt dan voor het eerst kennis met zijn zowel serieuze als geestige muziek.
  De na het debuutalbum verschenen albums bouwen de muziek en teksten van Zappa verder uit en zijn erg succesvol. In 1968 staan er drie Zappa albums in de hitlijsten namelijk We´re Only In It For The Money een album van The Mothers waarop ze de draak steken met hippies, Sgt. Pepper; Lumpy Gravy een soloalbum van Zappa opgenomen met een orkest en Cruising With Ruben & The Jets waarop The Mothers een soort neo doo wop spelen. Tegen het einde van de jaren zestig breidt Zappa de line-up van The Mothers en verandert hij de muziekstijl in een soort instrumentale jazz-rock. Zappa´s technisch hoogstaande gitaarspel treedt in deze periode duidelijk op de voorgrond. Desondanks gaan The Mothers in 1969 uit elkaar.
  In 1970 start Zappa een nieuwe versie van The Mothers met behulp van voormalige Turtles lead-singers Mark Volman en Howard Kaylan. De nadruk komt in deze periode op comedy te liggen. Op lp is dit het eerst te horen op Fillmore East June 1971. De nieuwe versie van The Mothers is echter geen lang leven beschoren. Tijdens een optreden in het Londense Rainbow Theatre wordt Zappa door een gestoorde fan van het podium geduwd waarbij hij zwaar gewond raakt.
  Tijdens zijn herstelperiode brengt Zappa verschillende albums uit en weet hij uiteindelijk The Mothers weer bij elkaar te krijgen met zichelf als lead-singer. Zijn best verkopende albums zoals Over-nite Sensation stammen tevens uit deze tijd. Tegen het einde van de jaren zeventig releasede Zappa al zijn werk op zijn eigen label en liet alleen de distributie aan majors over. Inmiddels heeft hij een grote cult aanhang verworven voor zijn complexe muziek en gevoel voor humor.
  In de jaren tachtig verwerft Zappa alle rechten op zijn composities uit de beginperiode en brengt zijn oude albums opnieuw uit. Eerst op zijn eigen label en daarna op het Rykodisc label. In 1988 schrijft hij zijn autobiografie en begint hij aan een laatste wereldtournee. Zijn laatste optredens vinden slechts bij bijzondere gelegenheden plaats zoals bijvoorbeeld in Tjechoslowakije waar hij optrad voor de eerste niet-communistische president en Zappa-fan Vaclav Havel. Eind 1991 wordt bekend dat Zappa aan een ernstige vorm van kanker lijdt. Desondanks brengt hij nog steeds albums uit. Zappa overlijdt in 1993, een grote aantal composities achterlatend.
 
   

Geschiedenis van vandaag

© copyright WorldwideBase 2005-2009