Geschiedenis van vandaag

 


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Geschiedenis van
22 augustus

 
   
 • De Chinese leider en politicus Deng Xiaoping werd geboren op 22 augustus 1904 en werd, na het overlijden van het hoofd van de Chinese communistische partij Mao Zedong in 1976, de meest invloedrijke politicus van China.
  In 1985 begon de partij op Dengs aandringen met een verjonging in de leidende functies. Deng heeft zich in de jaren tachtig een krachtig voorstander betoond van economische hervormingen en verbetering van de betrekkingen met het buitenland. In 1990 droeg hij zijn laatste officiële functie over. Hij overleed in Peking, op 19 februari 1997 ....   lees verder op onze speciale pagina over Deng Xiaoping 
   
 • 22 augustus van het jaar 1864 is een belangrijke datum in de geschiedenis van de alom gekende hulporganisatie Het Rode Kruis.
  Op die dag ondertekenden namelijk twaalf naties de 'Conventie van Genève', waarin zij duidelijke afspraken maakten over de rol van het Rode Kruis en de verzorging en behandeling van gewonden, en de bescherming van het medisch personeel in oorlogssituaties. Op die datum werd het embleem of logo (een rood kruis op een witte achtergrond) officieel voorgesteld en internationaal erkend. Dit embleem werd gekozen naar het beeld van de Zwitserse nationale vlag : een wit kruis op een rode achtergrond. Dit logo wordt heden ten dage over de ganse wereld gebruikt en is door iedereen gekend.
   
 • 22 augustus 1862 is de geboortedatum van de gekende Franse componist Claude ( Achille ) Debussy. Hij wordt aanzien als de belangrijkste componist in de zogenaamde groep van de 'impressionisten'. Als zoon van een kleine winkelier, werd als 9-jarige 'ontdekt' door Mme de Fleurville, oud-leerlinge van Chopin, die hem opleidde voor het Parijse conservatorium. Voor de cantate L'enfant prodigue ontving hij in 1884 de Prix de Rome. In 1894 vond de première plaats van het orkestwerk Prélude à l'après-midi d'un faune (naar Mallarmé), zijn eerste meesterwerk. Voor zijn tijdgenoten was vooral het sensuele, suggestieve, evocatieve, onconventionele en onromantische karakter van Debussy's muziek belangrijk, voor latere generaties kwam daarbij nog de wijze waarop hij tussen toonmateriaal en vormgeving, tussen coloriet en structuur geheel nieuwe relaties schiep, die verstrekkende gevolgen hadden: zijn invloed in heel Europa is groot geweest en duurt nog steeds voort, zoals blijkt uit composities en geschriften van hedendaagse avant-gardisten als Pierre Boulez en Henri Pousseur. Debussy overleed in Parijs, op 25 maart 1918 ...
    lees verder op onze speciale pagina over Debussy 
 
   

Geschiedenis van vandaag

© copyright WorldwideBase 2005-2009