Geschiedenis van vandaag

 


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Geschiedenis van
22 maart

 
   
 • De Vlaamse schilder en etser Antoon van Dyck werd geboren in Antwerpen op 22 maart 1599.
  Antoon (ook: Anthonie of Anton) van Dyck maakte met Rubens en Jordaens het drietal uit van de Antwerpse schilderschool der 17de eeuw.
  In oktober 1609 werd hij leerjongen bij Hendrik van Balen, de toenmalige deken van het St.-Lucasgilde. Hoewel Van Dyck pas in 1618 meester werd in dit gilde, was hij reeds daarvoor als zelfstandig schilder werkzaam en beschikte hij al over enkele helpers. Van 1617 of 1618 tot 1620 werkte hij in het atelier van Rubens. Daar voerde hij schilderijen uit naar ontwerpen van Rubens (o.m. voor de in 1718 verbrande plafondschilderingen in de JezuÔetenkerk te Antwerpen) en maakte hij modeltekeningen voor graveurs, o.m. Lucas Vorsterman, naar schilderijen van Rubens. De eigen werken die hij in deze jaren schiep, hebben vaak hun uitgangspunt in composities van Rubens. Bij de voorbereiding van zijn schilderijen tekende Van Dyck een aantal voorstudies, waarin men de ontwikkeling van zijn ideeŽn kan volgen. De structuur van de ruimte vertoont nog verwantschap met de Antwerpse school vůůr Rubens en het coloriet heeft soms de warme tonen van de Venetianen. In de jaren 1620-1621 ontstonden prachtige portretten van Antwerpse burgers, waarin de natuurlijke houdingen en gebaren ťn de rustige, zelfverzekerde uitdrukking op virtuoze manier zijn weergegeven. Men treft vaak dubbelportretten aan of pendanten.
  Van Dyck werd reeds vroeg beroemd en toen hij eind 1620 naar Engeland ging, werd hij door koning Jacobus I in dienst genomen, waarschijnlijk door tussenkomst van Thomas Howard, graaf van Arundel, wiens portret hij schilderde. In febr. 1621 verliet hij echter Engeland en na een verblijf te Antwerpen vertrok hij in oktober naar ItaliŽ, waar hij o.m. Rome, VenetiŽ, Florence en Bologna bezocht en lange tijd te Genua verbleef bij zijn vriend Cornelis de Wael. Portretten van Genuese edelen en ruiterportretten vormen het belangrijkste deel van wat hij aan oorspronkelijke werken in ItaliŽ schiep. De nadruk ligt meer op de imponerende pose van de voorgestelde personen dan op de psychologische uitdrukking. Daarnaast schilderde Van Dyck enkele altaarstukken en kopieerde hij antieke sculpturen en schilderijen van Italiaanse kunstenaars, waarbij zijn interesse vooral uitging naar Titiaan en de Venetianen (schetsboek in Chatsworth House, Derbyshire).
  Wellicht in de loop van 1627 keerde Van Dyck terug naar Antwerpen. In de volgende jaren kreeg hij een groot aantal bestellingen uit binnen- en buitenland, misschien mede door het feit dat Rubens vaak buiten Antwerpen verbleef. In 1630 werd hij benoemd tot hofschilder van de Infante Isabella ......   lees verder op onze speciale pagina over Antoon van Dyck 

   
 • Op 22 maart 1963 werd het eerste album van The Beatles, 'Please Please Me' uitgebracht in Groot-BrittaniŽ ... korte tijd nadien stond die reeds hoog genoteerd !
  De Britse popgroep, The Beatles, bestonden uit John (Winston) Lennon (Liverpool, 9 okt. 1940 Ė New York, 8 dec. 1980, zang en gitaar), Paul McCartney (Liverpool, 18 juni 1942, zang en basgitaar), George Harrison (Liverpool, 25 febr. 1943, zang en leadgitaar) en Ringo Starr (eig. Richard Starkey; Liverpool, 7 juli 1940, zang en drums). The Beatles staan te boek als de succesvolste en vernieuwendste popgroep aller tijden. Hun wereldwijde invloed op volgende generaties popmuzikanten deed zich blijvend gelden. (foto rechts : eerste radio-interview)
  Vroegere leden van de groep waren Stu Sutcliffe (gest. 1961), met wie o.a. in Hamburg werd opgetreden en Pete Best, die als drummer werd vervangen door Ringo Starr. De groep werd al in 1956 opgericht, maar de doorbraak kwam pas met de hitsingle Love me do ........    lees verder op onze speciale pagina over The Beatles 
 
   

Geschiedenis van vandaag

© copyright WorldwideBase 2005-2009