Geschiedenis van vandaag

 


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Geschiedenis van
22 september

 
   
  • Op 22 september 1791 werd Michael Faraday geboren. Deze Britse natuur- en scheikundige verkreeg zijn fascinatie in de wetenschap door een baan bij een boekbinderij in Londen. In 1823 ontdekte hij hoe chloor vloeibaar gemaakt kon worden en in 1825 ontdekte hij de dan onbekende verbinding 'benzeen'. De door Faraday opgestelde theorieën over magnetische inductie stelden Maxwell in 1865 in staat om zijn samenvattende Wetten van Maxwell te postuleren. Faraday legde ook de basis voor de elektrochemie met een aantal experimenten met elektrolyse. Naar hem zijn genoemd de eenheid van elektrische capaciteit, de Farad en de wet van Faraday. Hij overleed op 25 augustus 1867.
     
  • De legendarische Amerikaanse bokser Gene Tunney werd geboren op 25 mei 1897 in Greenwich Village. Hij was wereldkampioen boksen bij de zwaargewicht klasse van 1926 tot 1928 en werd vooral beroemd voor zijn eerste overwinning op zijn 31 jarige concurrent Jack Dempsey in 1926 en het jaar erop ( op 22 september 1927 ) opnieuw tijdens de 'rematch', beter gekend als de 'long count fight'. Kenmerkend voor deze bokswedstrijd is het feit dat Dempsey Gene Tunney neersloeg, die heel vlug recupereerde en op zijn beurt Dempsey knock-out sloeg en het gevecht won. Daardoor behield hij zijn wereldtitel. Tunney nam in het jaar 1926 afscheid van het boksen, terwijl hij nog steeds titelverdediger was, met een 65-1-1 record en 47 KO's. Hij overleed op 7 november 1978.
     
  • Op 22 september 1888 werden de termen  'ohm', 'volt' en 'ampere' tijdens de Elektrische Conferentie van Parijs als officiële benamingen voorgesteld. Deze termen worden heden ten dagen overal in de wereld gebruikt. Voor de wijsneuzen onder jullie, hierbij wat 'leerstof' omtrent deze drie woorden.
    De volt is binnen het SI stelsel de afgeleide eenheid voor elektrische potentiaal. Bij een elektrische bron spreekt men van voltage als men het potentiaalverschil tussen beide polen bedoelt. Een andere veelgebruikte benaming voor potentiaalverschil is elektrische spanning of kortweg spanning. De eenheid is vernoemd naar Alessandro Volta, die in 1800 de naar hem vernoemde voltaïsche cel, de eerste chemische batterij, uitvond. De volt is gedefinieerd als het potentiaalverschil dat bestaat tussen twee punten van een elektrisch circuit wanneer tussen die punten een stroom van 1 ampere 1 watt energie verbruikt. In de natuurkunde is de ampère (met het symbool: A) een van de 7 SI basiseenheden. De ampère wordt gebruikt om elektrische stroom mee aan te geven. De definitie van 1 ampère is de constante stroom, die, als hij loopt door 2 parallelle geleiders van een oneindige lengte en met een verwaarloosbare diameter, en op 1 meter van elkaar geplaatst in een vacuüm, een kracht tussen deze geleiders zou produceren van 2x10-7 newton per meter lengte. De ampère is genoemd naar André-Marie Ampère (zie foto), een van de hoofdontdekkers van het elektromagnetisme. De eenheid van elektrische lading, de coulomb is gedefinieerd op basis van de ampère: 1 coulomb is de hoeveelheid lading die overeenkomt met een stroom van 1 ampère gedurende 1 seconde. De ohm is een eenheid uit het SI systeem die gebruikt wordt om de elektrische weerstand in uit te drukken. De eenheid wordt weergegeven door de hoofdletter omega Ω uit het Griekse alfabet, en is genoemd naar Georg Ohm een Duitse natuurkundige. Wanneer een elektrische spanning van 1 volt aangelegd wordt op een geleidend materiaal (een draad bijvoorbeeld) en er ontstaat daarin een stroom van 1 ampère dan heeft de draad een weerstand van 1 Ω.
 
   

Geschiedenis van vandaag

© copyright WorldwideBase 2005-2009