Geschiedenis van vandaag

 


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Geschiedenis van
23 december

 
   
 • 23 december 1933 is de geboortedatum van de huidige Japanse keizer Akihito. In januari 1989 komt keizer Hirohito te overlijden en neemt zijn oudste zoon Akihito de keizerlijke troon over en wordt daarmee de 125 ste keizer van Japan. De Heisei periode is aangebroken.  De vertaling van Heisei is 'het bereiken van volledige vrede op aarde en in de hemelen'. De letterlijke vertaling van de naam van de keizer 'Akihito' is 'helderheid en welwillendheid'.   Akihito is gehuwd met keizerin Michiko.
  Tijdens zijn weliswaar uitzonderlijke bezoeken aan de Europese landen (Akihito verlaat zelden Japan) probeerde hij toch de betekenis van zijn naam in daden om te zetten, door zich te verontschuldigen voor het vele leed wat Japan aangericht heeft aan de Westerse bevolking, tijdens de tweede wereldoorlog. Omtrent de opvolging van Akihito zijn er hevige debatten gevoerd.
  Keizer Akihito heeft een kleinkind. Kroonprins Naruhito en prinses Masako hebben namelijk een dochtertje, Aiko. Volgens een wet uit 1883 kunnen in Japan alleen mannen voor de troon in aanmerking komen.
   

 • Op 23 december 1947 werd de transistor uitgevonden door de wetenschappers William Shockley, Walter Brattain en John Bardeen in het beroemde Bell Labs aan de westkust van de Verenigde Staten. Zij wisten de eerste elektronische transistor uit een vaste stof te fabriceren. Daarvoor werden er elektronenbuizen gebruikt om telefoongesprekken door te schakelen of andere elektrische geheugenfuncties uit te voeren. Deze wetenschappers ontvingen voor hun uitvinding van de transistor al in 1956 de Nobelprijs voor natuurkunde ( zie foto ).
  Deze uitvinding behoort tot één van de belangrijkste gebeurtenissen van deze eeuw. Maar de patentering van de transistor, in juni 1948, staat aan de basis van de informatie- en communicatierevolutie. In 1925, was het principe van de fieldeffect-transistor reeds gepatenteerd. In die dagen was men op zoek naar de vervanger van de electronen buis. Men was toen reeds tot de conclusie gekomen dat de omvang en de warmteontwikkeling van de electronenbuizen grootschalige toepassingen zou gaan belemmeren. Het gebruik van halfgeleiders werd toen reeds voorzien. Echter men was niet in staat om een werkende FET te maken. Het werkte niet en waarom niet, dat begreep men niet. Ruim twintig jaar later, gelukte het pas om een junction transistor te maken. Dit was het gevolg van de onderzoekingen naar het gedrag van de puntcontact diode.
  Hoewel er nog geen sprake was van versterking, kon stroom in het ene contact de stroom in het andere contact beïnvloeden. De directie werd er bij gehaald en deze, bewust van het grote belang van de vinding, beval de uiterste geheimhouding. Pas toen na veel constructiewijzigen er een Beta van 2.3 werd gehaald, besloot het Bell laboratorium de vinding naar buiten te brengen. Er werd patent aangevraagd en tevens werden alle productiegegevens openbaar gemaakt. Dit laatste was van cruciaal belang voor de stormachtige ontwikkeling, die toen volgde. Zo werd het mogelijk, dat ook anderen transistors gingen maken. En dat was hard nodig, want men begreep nog steeds de invloed niet van diverse materialen, constructies en productie processen op de eigenschappen van de transistor. Zo ontstonden de verschillende soorten transistoren, met aanduidingen als Mesa, Epitaxy, Planar surface barrier, enz.
   

 • 23 december 1777 was de geboortedag van Alexander I, de Tsaar van Rusland, die met zijn troepen Napoleon bevocht, bij zijn poging om Rusland in te nemen.

 
   

Geschiedenis van vandaag

© copyright WorldwideBase 2005-2009