Geschiedenis van vandaag

 


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Geschiedenis van
23 januari

 
   
 • Salvador Dali werd geboren op 11 mei 1904 en was niet alleen een opmerkelijk schilder, maar daarnaast ook een veelzijdig kunstenaar. Hij overleed in Figueras, Spanje op 23 januari 1989.
  Salvador Felipe y Jacinto Dalí y Domenech (zijn volledige naam) studeerde in Madrid van 1921 - 1924.
  Al in die tijd was hij, waarschijnlijk om de aandacht op zich te richten, een excentriek figuur. In 1929 ging hij naar Parijs. Daar leerde hij Pablo Picasso en André Breton kennen. In 1929 werd hij verwelkomd door Breton en sloot hij zich aan bij het surrealisme. Hij werkte er samen met o.a. de cineast Buńuel. Zijn bekendste schilderijen ontstonden in de eerstvolgende jaren (De Hardnekkigheid van de Herinnering, 1931, Brandende giraffe, 1935). Zelf heeft hij zijn schilderijen wel aangeduid als geschilderde droomfoto's, omdat de zeer realistisch geschilderde objecten vaak in geen enkel verband met elkaar lijken te staan. Ook was hij een meester in de techniek van het trompe l'oeil (gezichtsbedrog) en speelde hij op een aparte wijze met het perspectief.
  In 1940 vestigde hij zich in de VS, waar hij 25 jaar zou wonen, waarna hij terugkeerde naar Spanje. In 1982 stierf zijn vrouw Gala Diakonoff, 89 jaar oud, en zijn levenslange muze. In Figueras werd een Dalí-museum geopend (1974). Veel van zijn werk bevindt zich in Amerika. Ook in Nederland bevinden zich enkele belangrijke werken (Boijmans-Van Beuningen, Rotterdam).
  Enkele van zijn citaten :
  - "Het enige verschil tussen mijzelf en een krankzinnige is dat ik niet krankzinnig ben."
  - "Toen ik zes jaar oud was, wilde ik chef worden. Toen ik zeven jaar oud was, wilde ik een Napoleon worden. Sindsdien is mijn ambitie in hetzelfde tempo blijven groeien."
  - "Iedere morgen wanneer ik wakker word, is mijn grootste vreugde: dat ik Salvador Dali ben."
   
 • De Franse kunstschilder Edouard Manet werd geboren op 23 januari 1832.
  Manet woonde en werkte in Parijs. Hij kwam uit een welgestelde familie, maar zou later toch blijk geven over vooruitstrevende politieke denkbeelden te beschikken. Bovendien stond Edouard Manet aan de basis van een grote revolutie in de kunst.
  De ouders van Manet hadden bedacht dat Edouard rechten moest gaan studeren, maar daar had de jongeman geen zin in. Hij ging naar zee en kwam pas terug in 1849, toen zijn ouders zijn wensen wilden respecteren. Manet ging in de leer bij Couture en volgde avondlessen aan de Académie Suisse. Bovendien bracht Edouard Manet veel tijd door in het Louvre, waar hij het werk van de grote meesters kopieerde.Tot zijn beste werk uit de beginperiode behoort "De gitarist". Dit schilderij bevat Spaanse invloeden en hij won er een prijs mee tijdens de Salon van 1861. n 1862 overleed zijn vader. Door de erfenis was Manet nu een onafhankelijk man .....
    lees verder op onze speciale pagina over  Edouard Manet 
 
   

Geschiedenis van vandaag

© copyright WorldwideBase 2005-2009