Geschiedenis van vandaag

 


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Geschiedenis van
23 september

 
   
 • De Amerikaanse (blinde) jazzpianist en -zanger Ray Charles werd geboren in Albany op 23 september 1930 en kreeg muziekonderricht in een blindeninstituut. Hij begon daarna op te treden als pianist en zanger in nachtclubs.
  Toen hij 24 was, maakte hij zijn eerste grammofoonplaat. Zijn bekendste nummers zijn Georgia on my mind, Hit the road, Jack en What’d I say. Charles is in de eerste plaats bluesvertolker en toont als zodanig verwantschap met Nat King Cole. Zijn veelzijdig repertoire omvat voorts o.m. vele folksongs. Charles speelde een prominente rol in de overgang van rhythm ’n’ blues naar soul.
   
 • Bruce Springsteen, bijgenaamd 'The Boss' werd geboren in Freehold, New York op 23 september 1949. Deze Amerikaanse popzanger en -gitarist, kreeg in 1973 zijn eerste platencontract aangeboden door John Hammond, die ook Bob Dylan had ontdekt. Het album Born to run (1975), waarop Springsteen, samen met zijn vaste begeleidingsgroep de E Street Band, stevige en soms naar bombast neigende rockmuziek laat horen, betekende de doorbraak naar een groot publiek.
  Met albums als The river (1980) en Born in the USA (1985), waarin hij het Amerikaanse leven bezong, groeide Springsteen uit tot een van de belangrijkste Amerikaanse rocksterren van de jaren zeventig en tachtig. Het hoogtepunt van zijn populariteit bereikte hij in het midden van de jaren tachtig, toen hij met de singles Dancing in the dark (1984) en I'm on fire (1985) ook het tienerpubliek aan zich wist te binden.
   
 • Op 23 september 1846 ontdekte de Duitse astronoom Johann Gottfried Galle de achtste planeet van ons zonnestelsel van de zon af gerekend : Neptunus. Onverklaarde storingen in de loop van de planeet Uranus brachten Friedrich Wilhelm Bessel en andere astronomen op het denkbeeld dat men deze schijnbare onregelmatigheid moest toeschrijven aan de invloed van een nog onbekende planeet, waarvan de baan buiten die van Uranus zou liggen. J.C. Adams te Cambridge en U.J.J. Leverrier te Parijs trachtten onafhankelijk van elkaar de plaats van de planeet te berekenen. Leverrier zond de door hem berekende positie aan J.G. Galle in Berlijn; deze ontdekte de planeet in de nacht van 23 op 24 sept. 1846 op 52¢ van de door Leverrier aangegeven positie. Reeds in 1795 was Neptunus door Lalande waargenomen, die echter niet vermoedde dat het een planeet was. Uit notities van Galileo Galilei is gebleken dat hij Neptunus reeds in 1612/1613 heeft waargenomen zonder deze als planeet te herkennen.
 
   

Geschiedenis van vandaag

© copyright WorldwideBase 2005-2009