Geschiedenis van vandaag

 


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Geschiedenis van
24 augustus

 
   
 • De nu reeds legendarische Amerikaanse bokskampioen Gerry Cooney werd geboren in Manhattan op 24 augustus 1956. Hij begon als amateur op 15 jarige leeftijd maar door z'n talrijke overwinningen bouwde hij al vlug een stevige reputatie op. Eťn van z'n mooiste triomfen als jonge bokser was z'n overwinning op St. Patrick's Day in 1972. Voor een uitgelaten menigte van 21.000 fans in Madison Square Garden, won hij op z'n zestiende de titel van 'New Yorks Golden Glove'. In 1977 schakelde hij over naar het beroepsboksen en behaalde 25 overwinningen. In totaal bokste Cooney gedurende veertien jaar en in 1990 trok hij zich terug als bokser met een record van 28-3.
   
 • Op 24 augustus van het jaar 79 ( na Christus ), stond ItaliŽ in rep en roer. De vulkaan Vesuvius, ten zuidoosten van Napels, ontbond al z'n duivels en richtte een ware slachtpartij en metamorfose aan in de streek . In de oudheid moet de met bossen en akkers bedekte vulkaan aanzienlijk hoger zijn geweest; bij de Romeinen gold hij als uitgeblust totdat in het jaar 79 n.C. de geweldige uitbarsting plaatshad waarbij de steden Pompeji, Herculaneum, Stabiae en Oplonti (deels onder de huidige voorstad van Napels Torre Annunziata ontdekt in 1973) verwoest werden.
  Sindsdien deden zich tot 1139 regelmatig erupties voor. Na een bijna vijf eeuwen durende rustperiode hadden vanaf 1631 weer deels zeer krachtige uitbarstingen plaats (o.m. in 1872, 1895 en 1906). Sinds die van 20 maart 1944 mist de vulkaan zijn karakteristieke rookpluim.
    Bezoek ook onze pagina over vulkanen. 
   
 • In de nacht van 23 op 24 augustus 1572 vond in Parijs de beruchte BartholomeŁsnacht of (Parijse) Bloedbruiloft plaats, met andere woorden de historische aanduiding voor de moordpartij op de hugenoten. De avond van 23 augustus overtuigden Catharina en de leiders van de katholieke partij de koning ( Karel de 9de van Frankrijk ), onder bedreiging met een nieuwe burgeroorlog, om naar hun zijde over te gaan en bevel te geven tot liquidatie van de hugenoten. De moordpartij begon om 3 uur 's nachts, hield drie dagen aan en verbreidde zich over geheel Frankrijk. Naar schatting kwamen ongeveer 20.000 hugenoten, onder wie De Coligny ( de leider van de partij van de hugenoten ), om het leven.
 
   

Geschiedenis van vandaag

© copyright WorldwideBase 2005-2009