Geschiedenis van vandaag

 


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Geschiedenis van
24 december

 
   
 • Op 24 december 1491 werd Sint Ignatius in Spaans Baskenland geboren. Na een tijdje page te zijn geweest, zet hij zijn loopbaan voort in het leger. Als soldaat vecht hij met zijn landgenoten tegen Frankrijk, maar raakt zwaar gewond in het jaar 1521. Tijdens zijn herstel denkt hij erover om 'soldaat van God' te worden en na z'n genezing maakt hij een bedevaart naar de Mariaplaats Montserrat. Hij vindt onderdak in het Dominicanenklooster en schrijft daar zijn 'geestelijke oefeningen'.
  In het jaar 1528 reist hij naar Parijs om daar theologie, Latijn en filosofie te studeren. Samen met enkele landgenoten leggen ze de gelofte van kuisheid en armoede af. EÚn van zijn eerste volgelingen was Franciscus Xaverius. In Rome stichten ze de 'sociŰteit van Jezus', beter gekend onder de naam 'de orde van de Jezu´eten', die de Paus in 1540 goed keurde. Zo'n vijftien jaar staat Ignatius aan het hoofd van zijn orde, tot hij op 31 juli 1556 in Rome overlijdt.
   
 • Howard Hughes, geboren op 24 december 1905, was een veelzijdig man. Miljonair, industrieel, regisseur, filmproducer, piloot benevens vliegtuig-ontwerper en -bouwer. Eigenlijk was hij uniek. Maar het feit dat hij zich zo ongebreideld heeft kunnen ontwikkelen heeft hij voor een deel toch ook te danken aan zijn vader "Big Howard" (ter onderscheid van "Little Howard" of "Sonny"), die een handige uitvinder van gereedschappen was en met uitgekiende patenten op bijzondere boren via de Hughes Tools Company voor een schier onuitputtelijke geldbron zorgde. Op zijn 18e was Howard wees en nam hij -na enige juridische schermutselingen- de Hughes Tool Company over.
  In de twintiger jaren kreeg hij interesse in de filmbusiness en vooral in mooie, jonge actrices. Hij werd eerst regisseur en vervolgens producer. En via zijn films kwam hij in aanraking met de vliegerij. Vooral door Hell's Angels, een film die door het plotselinge uitsterven van de stomme film in 1929 als een haas van geluid moest worden voorzien, zodat je tenminste echte vliegtuigen hoorde vliegen. Eerst haalde hij zijn brevet en gaandeweg ging hij zich steeds meer verdiepen in het ontwerpen en bouwen van vliegtuigen. In de dertiger jaren laat hij van beide kanten een paar sterke staaltjes zien. Met zijn eigen H-1 verbeterde Hughes op 13 september 1935 het wereldsnelheidsrecord. Zijn 352,39 mijl per uur (ca 530 km/u) was bijna 40 mijl sneller dan het oude record van Delmotte. En nog menig ander record sneuvelt door zijn toedoen.
   
 • Op 24 december 1906 werd het eerste radioprogramma uitgezonden.
   
 • Op 24 december 1871 ging 'A´da', de opera van de Italiaanse componist Giuseppe Verdi, in Cairo (Egypte) in premiere.
 
   

Geschiedenis van vandaag

ę copyright WorldwideBase 2005-2009