Geschiedenis van vandaag

 


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Geschiedenis van
24 november

 
   
 • Op 24 november 1987 werd Li Peng de nieuwe eerste minister van China, als opvolger van Zhao Ziyang.
  Li Peng werd geboren in Chengdu, opgevoed in Yanan en studeerde zeven jaar voor ingenieur in Moskou.
  Hij startte zijn politieke loopbaan in China, in het jaar 1955. In 1979 werd hij vice-minister en bevoegd voor de krachtcentrales en in 1981 werd hij bevorderd tot minister. In 1985 werd hij lid van het Politbureau en, zoals eerder vermeld, in 1987 nam hij de fakkel als eerste minister over en ging een conservatieve koers varen.
  Tijdens de Tien An-menbetogingen steunde hij Deng Xiaoping. In 1993 werd hij herkozen voor vijf jaar als premier van de Chinese Volksrepubliek. In 1998 liep dat mandaat ten einde en volgens de Chinese grondwet kon het mandaat geen derde keer verlengd worden.
   
 • De Franse schilder en graficus Henri Marie Raymond comte de Toulouse-Lautrec-Monfa werd geboren op 24 november 1864.
  Van jongs af aan kampt hij met allerlei gebreken. Als tiener breekt hij de broze botten in beide benen, waarna hij door slecht herstel niet groter wordt dan 1,50 meter. De Franse kunstenaar compenseert zijn tekortkomingen met een uitzonderlijke artistieke begaafdheid.
  Op zijn achttiende gaat Henri Toulouse-Lautrec naar Parijs waar het uitgaansleven rond Montmartre hem enorm inspireert. Cafés, het circus, prostituees, het theater en danseressen worden de levendige thema's van zijn werk. Tegen de wil van zijn ouders geniet hij met volle teugen en heeft hij onder meer contact met Vincent van Gogh.
  In 1890 ontwerpt hij een affiche voor het net geopende cabaret Moulin Rouge. Het maakt hem in een klap beroemd en de opdrachten stromen binnen. Maar door overmatig drankgebruik gaat zijn zwakke gezondheid hard achteruit. Hij overleed op 9 september 1901.
  Met zijn illustraties heeft Henri een uniek en kleurrijk beeld nagelaten van het Parijse nachtleven in de negentiende eeuw.
  Doordat Toulouse-Lautrec zijn werk wegens geldgebrek vaak maakte op goedkoop papier of karton, is het behoud van zijn kunstwerken soms moeilijk.
   
 • Op 24 november 1963 werd Lee Harvey Oswald, de vermoedelijke moordenaar van president John F. Kennedy, op zijn beurt doodgeschoten door Jack Ruby.
 
   

Geschiedenis van vandaag

© copyright WorldwideBase 2005-2009