Geschiedenis van vandaag

 


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Geschiedenis van
24 september

 
   
  • De Engelse zangeres Linda McCartney werd op 24 september 1941 geboren in New York als Linda Eastman. Ze was gescheiden van Bob See en daarna gehuwd met ex-beatle Paul McCartney. Uit haar eerste huwelijk had ze één dochter, Heather. Samen met Paul kreeg ze drie kinderen : Mary, Stella en James. Samen met Paul McCartney en Denny Laine trad ze in de jaren zeventig op als de groep 'Wings'. Ze werd genomineerd voor een Oscar en een Grammy, voor het schrijven van het themalied van Live and Let Die (1973), samen met haar man.Linda overleed op 17 april 1998 in Tucson, Arizona aan borstkanker.
     
  • Toen poppenmaker en producer Jim Henson (geboren op 24 september 1936) in de jaren vijftig van vorige eeuw, samen met zijn vriend Kermit Scott in Leland Mississippi aan de beek bij hun school naar de kikkers luisterden, hadden zij er op dat moment wellicht geen idee van hoe Jim's creatie 'Kermit, de kikker' de wereld zou veroveren. Later werd Kermit Scott een beroemd professor en Jim Henson besloot z'n kikkercreatie naar zijn vriend te noemen. Kermit maakte zingend zijn debuut in 1957 in The Tonight Show .... meteen de start van een ongeziene succesformule en wereldrage .... de Muppets.
     
  • De Amerikaanse schrijver Francis Scott Fitzgerald werd geboren op 24 september 1896 in St. Paul, Minnesota. Fitzgerald, die als zoon uit een welgestelde koopmansfamilie in Minnesota opgroeide, studeerde eerst in Princeton (1914-`17), voor hij zich na een korte militaire diensttijd toelegde op het schrijven. Zijn debuut, de roman `This side of paradise` (1920), werd reeds een verrassend succes en stelde de auteur in staat financieel op eigen benen te staan. Met de in 1925 verschenen roman `The great Gatsby` bereikte Fitzgerald de top van zijn literaire werk.
    In de daaropvolgende periode leefde Fritzgerald voornamelijk in Frankrijk en ruilde hij zijn bureau te vaak in voor de barkruk. Hij raakte in een ernstige crisis, doordat hij toegaf aan de nukken van zijn vrouw Zelda, een aan vermaak verslaafde zenuwzieke. Pas in 1934 was hij weer in staat een nieuwe roman, `Tender is the night`, te presenteren, die echter door de kritiek en de lezers koel ontvangen werd. In de laatste jaren van zijn leven werkte Fitzgerald - alcoholist en met voortdurende schulden - als draaiboekschrijver in Hollywood. Zijn laatste werk (`The last tycoon`, 1940) bleef door de onverwachte dood van de auteur onvoltooid. Het boek beschrijft de opkomst van de in zijn tijd beroemde studiodirecteur Irwing Thalberg, die door toenemend succes en rijkdom zijn realiteitszin verliest. Alle belangrijke werken van de auteur werden in de jaren zeventig als dure producties in Hollywood verfilmd. Fitzgerald stierf in Hollywood, op 21 december 1940.

 
   

Geschiedenis van vandaag

© copyright WorldwideBase 2005-2009