Geschiedenis van vandaag

 


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Geschiedenis van
25 maart

 
   
 • De beroemde zanger en componist Reginald Kenneth Dwight, beter bekend onder de naam Elton John, werd geboren op 25 maart 1947 in Middlesex, Engeland.
  Elton John speelt al op 4-jarige leeftijd piano. Z’n vader wil hem bankier zien worden, maar dat is niks voor Elton. Rock & Roll mag in huis niet binnen. Op 7-jarige leeftijd gaat Elton naar ’the Royal Academy of Music’.  Hij begint in lokale groepjes te spelen :o.a. ’Bluesology’ het achtergrondgroepje van zanger John Baldry. Het is de invloed van John Baldry en saxofonist Elton Dean die voor de naam ’Elton John’ zorgt.
  1967: Elton John trekt op met tekstschrijver Bernie Taupin.
  1971: Elton en Bernie zijn de eerste Engelse act na the Beatles, die 4 albums staan hebben in de befaamde Amerikaanse top 10.
  Elton John doet zo exclusief mogelijk. Door kleur- en andere haarbehandelingen, wordt Elton kaal. Via transplantatie heeft hij terug een haardos. Z’n kledij is opvallend, en ook z’n exotische brillen vallen op.
  Midden de jaren zeventig is Elton John wereldberoemd. Hij speelt in de film ’Tommy’, haalt de cover van ’Time-magazine’, plaatst z’n ster in de ’Hollywood walk of fame’, brengt concerten in L.A. en staat op 1 samen met z’n vriend John Lennon (’Whatever gets you through the night’). In Madison Square Garden zing Lennon voor het laatst live, met Elton John.
  Elton John scoort de ene hit na de andere: ’your song’, ’rocket man’, ’the bitch is back’, ... Taupin en Elton scoren samen 23 Top-40 hits, 15 top tien-singles, en 5 nummer één-hits.
  In 1976 komt Elton John uit voor z’n bi-sexualiteit.
  Begin de jaren tachtig verandert z’n muzikale stijl. Z’n persoonlijke problemen overschaduwen en beïnvloeden z’n muziek.
  1984: Elton John trouwt, maar... het duurt maar 4 jaar. De hits blijven volgen, maar in een trager tempo. De samenwerking met Taupin wordt stopgezet (slechts eventjes, een poos later nemen ze de draad terug op).
  De late jaren ’80 zijn een strijd voor Elton. Z’n vriend Ryan White is hemofilie-patiënt. John staat aan z’n sterfbed in ’90. Het raakt hem diep. Vanaf nu bekent hij dat hij niet bi is, maar homo ...   lees verder op onze speciale pagina over Elton John 

   
 • Op 25 maart 1975 werd Faisal, de koning van Saoedi-Arabië, vermoord in al-Riaad door een familielid.
  Faisal ibn Abd al-Aziz werd geboren in al-Riaad op 14 april 1906 en was koning van Saoedi-Arabië van 1964 tot 1975. Hij was de zoon van de eerste koning van dit land, Ibn Saoed. Toen deze in 1953 overleed, werd hij opgevolgd door Faisals oudere broer, Saoed. Tussen Saoed en Faisal bestond rivaliteit. Enkele malen belastte Saoed Faisal met het regentschap (bijvoorbeeld in maart 1958 - december 1960; 1963 - november 1964). Verscheidene malen was deze premier en minister van Buitenlandse Zaken.
  In november 1964 schoof hij Saoed opzij en besteeg zelf de Saoedische troon. Met president Nasser van Egypte raakte hij in conflict, wat voortvloeide uit de strijd om de hegemonie in het Midden-Oosten. Veel aanzien verwierf hij in en na de 'Oktoberoorlog' tussen de Arabische landen en Israël (1973), toen hij een grote rol speelde in de coördinatie van maatregelen ter hantering van de olie als politiek wapen. Faisal trachtte op voorzichtige wijze zijn land op politiek, sociaal en economisch gebied te moderniseren; in de autocratische vorm van zijn bewind bracht hij evenwel geen verandering. Hij stond als vroom moslim in de hele islamitische wereld in hoog aanzien.
 
   

Geschiedenis van vandaag

© copyright WorldwideBase 2005-2009